Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Gólyafiókák halála Túrkeve határában

   A mai napon, azaz 2003. augusztus 5-én egy túrkevei lakos megkereste a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet, hogy talált két elpusztult gólyafiókát Túrkeve határában, egy villanyoszlop alatt. A fiatal fiókák valószínűleg áramütés miatt pusztultak el.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa a helyszínre érve két fiatal gólya tetemét találta meg, egyik az oszlop alatt a földön, míg a másik a pózna alatti bokorra akadt fel.
A sérülésekből kiderült, hogy a gólyák tényleg áramütöttek voltak, valószínűleg csak pihenni szálltak le a végzetes oszlopra.
   Az ilyen, halált okozó, nagyfeszültségű oszlopok száma sajnos elég magas azokhoz képest, melyek úgynevezett szigetelő papuccsal vannak ellátva. A szigetelő papucs arra szolgál, hogy a pihenni leszálló madarakon ne húzzon át az áram, így ne okozzon halálos áramütést. Az áramütött madarak száma egyre növekszik az évek során, és ezek a madarak, még ha túl is élik az áramütést később, a sérülésekbe belepusztulnak.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület segít feltérképezni a veszélyes oszlopokat, oszlopsorokat, információt gyűjt azokról a helyekről, ahol már több madár vesztette életét, így segíti az illetékes nemzeti parkokat a szigetelőpapucsok kihelyezésében.
Hasonlóan veszélyes oszlopsort talált a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa Karcag és Kunhegyes határában, ahol több madár tetemét találta meg többek között két gólyáét is.


 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -