Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RENDKÍVÜLI SAJTÓKÖZLEMÉNYE


Sorozatos visszaélések a Túrkevei halastavakon


   2003. augusztus 09-én a túrkevei Malom-zugi-halastavakon 2 lelőtt üstökösgém (Ardea ralloides) tetemét gyűjtötték be a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei.

Tekintve, hogy az üstökösgém fokozottan védett faj, eszmei értéke 250 000 Ft, illetve a Berni Konvenció 2. függelékében szerepel, így elpusztításuk bűncselekménynek minősül az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény értelmében.

A Nimfea TE munkatársai azonnal értesítették az illetékes Nemzeti Parkot, majd ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

   Sajnos nem ez az első eset, az idei évben, hogy védett madarakat pusztítottak el a túrkevei-halastavakon, hiszen június 28-án 4 lelőtt küszvágó csér (Sterna hirundo) tetemét találta itt a Nimfea TE két tagtársa. A küszvágó csér (Sterna hirundo) védett madárfaj, eszmei értéke példányonként 50 000 Ft, valamint a hazánkra kötelező érvényű nemzetközi kötelezettség vállalások közül a Bonni és a Berni Egyezmény 2. függelékében szereplő faj.
A lelőtt küszvágó csérek közül három tetemét sikerült begyűjteni, illetve az esetről tájékoztatták az illetékes hatóságokat és ismeretlen tettes ellen szintén feljelentést tettek. Az ügy kivizsgálása folyamatban van.

   A halastavakon jelenleg (bizonyítottan július hónap elejétől) gáz ágyúval történik engedély nélküli madár-riasztás, amely fokozottan védett madárfajok élettevékenységének és védett fajok költésének zavarásával jár.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és munkatársai bíznak benne, hogy a hatóságokkal együttműködve sikerül megakadályozni a további visszaéléseket a túrkevei-halastavakon.


   A védett madárfajok lelövése nagyobb mértékben az olasz vendégvadászok vadásztatása során fordul elő. Augusztus 15-én kezdődik a vízivad vadászati szezon, melynek során minden évben fokozottan védett madárfajok is áldozatul esnek a gondolkodás nélküli pusztításnak, valamint a külföldi és hazai vadászok nem megfelelő fajismeretének következtében.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület felhívja a figyelmét minden civil természetvédő szervezetnek, hogy az illetékes hatóságokkal egyeztetve segítsék a hatóságok munkáját a hasonló esetek felderítésében és lehetőség szerinti megakadályozásában.

Bővebb információ:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve, Erdőszél u. 1.
Telefon, fax: 56/361-505. www.nimfea.hu

Monoki Ákos biodiverzitás-védelmi célprogramvezető
akos@nimfea.hu, 70/270-71-57, vagy 20/450-1280.


 

   

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -