Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RENDKÍVÜLI SAJTÓKÖZLEMÉNYE


Fokozottan védett madárfajok pusztítása a kunhegyesi Telekhalmi-halastavakon


   2003. augusztus 14-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület programvezetője és a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre közös terepbejárást tartottak a Kunhegyes határában található Telekhalmi-halastavakon.

   Az egyik tavon egy lelőtt kiskócsag (Egretta garzetta) tetemét találták meg, nem messze a parttól, a lecsapolt tómederben. A kiskócsag fokozottan védett madárfaj, eszmei értéke 250 000 Ft, elpusztítása bűncselekménynek minősül az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény értelmében.

    A következő leeresztett tavon egy sérült nagy kócsag (Egretta alba) tartózkodott, jobb szárnyvége erősen lógott, valószínűleg lövés következtében sérült meg.

    Két tóegységgel arrébb még egy lelőtt kis kócsag tetemére bukkantak a szakemberek. Ugyan ennek a tónak a medrében további három nagy kócsag (Egretta alba) erősen oszlásnak indult tetemét találták meg, erős a gyanú, hogy ezeket a madarakat is lelőtték. A nagy kócsag (Egretta alba) fokozottan védett madárfaj, eszmei értéke példányonként 100 000 Ft elpusztításuk szintén bűncselekménynek minősül az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény értelmében.

   A kis kócsagok tetemeit a szakemberek begyűjtötték, hogy hatósági állatorvosi vizsgálatok bizonyítsák a madarak lelövésének tényét, illetve az illetékes hatóságoknál kezdeményezték a megfelelő lépéseket.A Telekhalmi-halastavakon nem ez az első eset, amikor védett és fokozottan védett madárfajok lelövését állapítják meg a szakemberek, hiszen korábbi esetekben vörösgémet (Ardea purpurea) és kis kócsagot (Egretta garzetta) találtak már ugyanígy lelőve a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai.

Bővebb információ:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve, Erdőszél u. 1.
Telefon, fax: 56/361-505. www.nimfea.hu

Monoki Ákos biodiverzitás-védelmi célprogramvezető
akos@nimfea.hu, 70/270-71-57, vagy 20/450-1280.


 

 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -