Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Zempléni erdők kizsákmányolása

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület két munkatársa szeptemberben a Zemplén-hegységben járt.
Egy hét alatt a Nimfea TE munkatársai sajnos szinte mindenhol fakitermeléssel, gyérítéssel, tarvágásokkal találkoztak. A turista utak mentén történő fakitermelésre az úton semmilyen tábla nem figyelmeztetett, a fakitermelők pedig a kirándulók jelenlétében is zavartalanul végezték munkájukat, a veszélyre senki nem hívta fel az arra sétálók figyelmét.
   
A természetes állományú erdők területe vészesen fogy, míg a letermelt erdők helyén áthatolhatatlan gyertyános-kocsánytalan tölgyes-vörös fenyves-bükkös elegy sarj-erdők jöttek és jönnek létre. A sarj-erdőket semmilyen módon nem kezeli az erdészet, pusztán a vágás érett erdők letermelésével foglalatoskodnak.
   
A zempléni bércekről körbetekintve szinte kivétel nélkül, minden hegyen tapasztalhatóak a friss és több éves tarvágások éktelenkedő nyomai, valamint a helyükön létrejött, adventív fajokat is tartalmazó, mindenféle telepítést és kezelést mellőző sarj-erdők. Ugyanakkor sehol nem található erdőtelepítésnek még nyoma sem, amely pótolná az elpusztított erdőket. Ahol történt erdőtelepítés, ott szinte kizárólag tájidegen fenyvesek telepítése történt.

Az erdők tarra vágásának hatásai:
- rohamosan csökken az itt élő, védett és fokozottan védett növény, valamint állatfajok élőhelye,
- az egykoron összefüggő erdők fragmentálódnak - feldarabolódnak, széleiken az élőhely állapota gyökeresen megváltozik
- a természetvédelmi szempontból legértékesebb öregebb állományú erdők területe leszűkül,
- a tarvágások helyén erodálódik - pusztul a talaj, és sarj-erdők jönnek létre

   A Zemplénben megtört az erdők csendje. Sokfelé bömböl a láncfűrész, zúgnak a munkagépek. A turista-utakon folyton tarvágásokba és sarj-erdőkbe botlik a kiránduló, bármerre is indul el. Vészesen fogy a természetes, öreg állományú erdők területe, ahol még költhetnek fokozottan védett madárfajaink, ahol még a természet az úr és nem a láncfűrész.

Vajon mikor lesz vége fogyatkozó őshonos erdeink folyamatos kizsákmányolásának, mikor lesznek előbbre valóak a természetvédelem érdekei, unokáink öröksége?


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -