Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Halászsirály (Larus ichthyaetus) előfordulása Kunhegyes határában

   Zalai Tamás és Monoki Ákos 2003. augusztus 19-én késő délután a kunhegyesi Telekhalmi-halastavakon jártak.
   A lecsapolt tavon gyülekező sirályok között először két öreg lócsért (Sterna caspia), majd egy vedlő harmadik éves halászsirályt (Larus ichthyaetus) figyeltek meg. A halászsirály fején már jócskán kikopott a fekete szín, feltűnően lapos homloka már szinte teljesen fehér volt, sárga csőrén a piros és fekete gyűrűk jól kivehetőek voltak, tekintve, hogy a madár a megfigyelési helytől úgy kétszáz méterre pihent egy iszappadon.
   A halászsirályt röptében egyszer sikerült megfigyelni, farok tollai teljes egészében fehér színű volt, szárnyának színezete segítette a madár korának meghatározását, hiszen szürkés-kék elsőrendű evezőtollain fehér szín mindössze csak a szárnycsúcson volt megfigyelhető.
Zalai Tamás augusztus 26-án, szeptember 03-án, szeptember 26-án is megfigyelte a területen a halászsirályt, amely szeptemberre már teljes téli tollruhájában volt megfigyelhető.
2003. október 07-én délelőtt Monoki Ákos ismét látta a halászsirályt az egyik lecsapolás alatt álló tó egységen, amely a többi sirálytól kicsit távolabb állt a sekély vízben magányosan.
   A halászsirály faji bélyegei egyértelműen megfigyelhetőek voltak, a lapos homlok, élénksárga csőrén a piros és fekete gyűrű, illetve a szem mögött a sötét tollak ék alakú elrendeződése. Közelebbről tisztán látszottak a sirály fehér szemhéjai is.
   A halászsirályról bizonyító felvételek is készültek.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -