Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Lakossági közmeghallgatás Barcson - civil ellenállás a tervezett erőművel szemben

   Számos civil szervezet, többek között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Dráva Szövetség, a WWF, a Pécsi Zöld Kör, vettek részt a 2003. október 17 - én, Barcson tartott lakossági közmeghallgatáson, melynek célja az volt, hogy Novo Virje - i vízerőmű megépítésével kapcsolatos aggodalmakat kérdések formájában feltehessék a megjelentek a horvát beruházóknak.

   A fórum bevezetéseként a horvát fél bemutatta a vízerőmű felépítését, felsorolta az okokat, hogy szerintük miért fontos az erőmű felépítése. Sajnos egyértelműen kiderült, hogy a horvát fél nem hajlandó a Dráva egészére nézni a kifejtett hatásokat, csak arra a szakaszra, amelyre az erőmű megépítését tervezi.
A kérdések feltevésénél kiderült, hogy a jelen lévő természetvédők a Dráva egészéért aggódnak, hiszen a lentebbi szakaszok élővilágát is megváltoztatja egy ilyen jellegű beruházás. A kérdések szakmai alapossággal megfontoltak és alátámasztottak, a válaszok azonban gyakran elbagatellizáltak, nem megfelelőek és ellentmondásosak voltak. Ez adódott a tolmácsolásból is, hiszen egyértelműen kiderült, hogy nem megfelelően felkészült a tolmács a szakszövegezésben, gyakori volt a melléfordítás, vagy a félreértés is.
A több órán keresztül tartó kérdés - felelek eredménye a nullával volt egyenlő, hiszen a civilek célja az volt, hogy a természet védelmére és a társadalmi hatásokra való tekintettel, a horvát fél elálljon az erőmű megépítésétől, a horvát fél célja viszont az, hogy meggyőzze a megjelenteket az erőmű helyességéről.
A két ellentmondás nem tette lehetővé a felek kompromisszumát.

   A beszélgetés során a beruházók elismerték, hogy nem megfelelőek a vizsgálati módszereik, hiányosak a hatásvizsgálatok, és szinte teljesen kihagyták a vizsgálatokból a folyó alsó szakaszaira vonatkozó hatásvizsgálat készítését.
Elismerték valamint azt is, hogy a megépülő erőmű nem fogja megoldani azokat a problémákat, amelyek miatt fel akarják építeni, holott a fórum elején ezt bizonygatták a résztvevőknek.
Elmondták, hogy tisztában vannak azzal, hogy a problémákat a már megépült, és működő vízierőművek okozzák, de szerintük mégis az a megoldás, ha még több erőművet húznak fel a Drávára, tovább odázva a problémák tényleges megoldását.

   A fórum szünetében a magyar természetvédelmi szakértők sajtótájékoztatóban kifejtették a sajtó képviselőinek az erőmű megépítésével kapcsolatos aggodalmaikat, tényekkel, tanulmányokkal alátámasztva, elmondták, milyen káros környezeti és társadalmi hatásai várhatóak az erőmű megépülésének, valamint összefoglalták ellenérveiket és a horvát fél által közölt problémák megoldásainak más lehetőségeit is.

   A magyar kormány képviseletében megjelentek mindössze egyszer reagáltak a horvát fél mondandójára, nevezetesen arra, hogy a horvát fél szerint a magyar kormánytól semmilyen nyilatkozat nem érkezett feléjük azzal, hogy nem szeretné a magyar kormány, hogy megépüljön az objektum. A KvVM képviselője erre elmondta, hogy 1999 - ben, diplomáciai levélben értesítették a horvát kormányt, hogy nem értenek egyet az objektum létesítésével.
A magyar kormány mostani álláspontja az, hogy mindenképpen meg kell őrizni a kialakult horvát - magyar jó kapcsolatot.

   A beruházó annak ellenére ragaszkodik az erőmű megépítéséhez, hogy a horvát oldalon tartott népszavazás eredményeként, a lakosság döntő többsége ellenzi az erőmű megépítését, valamint a magyar oldalon is erős ellenállásba ütköztek. Kijelentették, hogy csak abban az esetben állnak el az erőmű megépítésétől, ha szakmailag, társadalmilag megalapozott, tényekkel alátámasztott, kormány által küldött döntés születik a magyar oldalon, az erőmű ellen. S bár a megjelent civil szakértők, jogászok, kutatók tényekkel bizonyították, alátámasztották az ott élő, páratlan természeti értékeket és, az erőmű megépülésével annak pusztulását, valamint a társadalmi hatásokat is, a döntés a két kormány kezében van.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -