Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Hallgatás = beleegyezés?

Társadalmi szervezetek felszólítják a kormányt, hogy határozottan tiltakozzon Horvátország vezetésénél a Drávára tervezett vízlépcső ellen

Budapest, 2003. dec. 17. - A mai napon a Dráva Szövetség, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Védegylet és a WWF Magyarország írásban juttatta el véleményét a Magyar Kormányhoz a Drávára tervezett Novo Virjei Vízerőművel kapcsolatban. A társadalmi szervezetek ellenzik az erőmű megépítését és állásfoglalásukban felszólítják a Kormányzatot, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközökkel akadályozza meg a horvát felet abban, hogy vízlépcsőt építsen a Dráva horvátországi szakaszára, amely természeti katasztrófát idézne elő az érintett területen.

A Dráva Őrtilos és Barcs közötti szakasza ma még Európában egyedülálló. A folyó ezen a szakaszon alig szabályozott, természetközeli állapotú, kanyarog, zátonyokat épít, partot rombol. Természetvédelmi szempontból szinte felbecsülhetetlen értékű. A hazánkban kizárólag a Dráva kavicszátonyain fészkelő kis csér élőhelyének megsemmisítésével egész Magyarországról eltűnne ez a faj, és a drávai kérész kipusztulásával egy újabb faj halna ki Földünkről. Magyarország felelőssége, hogy e terület értékeit megőrizze a jövő nemzedékek számára.

A Dráva horvátországi szakaszára tervezett síkvidéki vízerőmű része egy 25 km hosszú, aszfaltbeton burkolatú tározómedence, amely élettelen ipari létesítménnyé degradálná a kivételes biológiai változatosságú folyószakaszt. Az erőművön átáramló víz ún. alvízcsatornába kerülne, amely öt km-rel lejjebb vezeti vissza a vizet a Drávába. Ez a folyó elterelését jelenti Magyarország területéről, ugyanis ezen az elterelt szakaszon a Dráva eredeti medrében csekély mennyiségű víz csordogálna, ami az itteni élővilág jelentős részének halálos ítéletét jelentené. A vízerőmű alatti szakaszon mélyülni fog a meder, aminek csökkentésére újabb vízierőműveket terveznek. Ezek az erőművek már szerepelnek a Horvát Nemzeti Területrendezési Tervben.

A négy társadalmi szervezet egyértelműen ellenzi a Novo Virjei Vízerőmű megvalósítását, és felszólítják a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden lehetséges diplomáciai lépést az erőmű megépítésének megakadályozására. A Magyar Kormánynak nemzetközi jogban foglalt lehetősége van az erőmű építésének megakadályozására, ez kiemelt felelőssége is. Az Espoo-i Egyezmény alkalmazásán túl (amely szerint a magyar "egyet nem értés" ellenére is megépülhet a vízlépcső) a Magyar Kormánynak be kell jelentenie a horvát fél illetékes kormányzati szerveinél mind a Zágrábi, mind a Pécsi Egyezmény alkalmazására vonatkozó igényét. Egyértelműen közölnie kell a Horvát Köztársaság Kormányával, hogy tiltakozik a Novo Virjénél tervezett vízerőmű megvalósítása ellen, és ki kell fejeznie szándékát arra vonatkozóan, hogy a tiltakozása ellenére elkezdett beruházás esetén, a két ország között érvényben lévő egyezmények alapján jogorvoslati eljárást fog kezdeményezni.

További információ:

Toldi Miklós, Dráva Szövetség, 06-30-2645-915, e-mail: besemiki@axelero.hu

Kajner Péter, Védegylet, 06-20-462-2043, e-mail: kajnerp@mail.interware.hu

Ereifej Laurice, WWF Magyarország, 06-30-905-4444, e-mail: laurice.ereifej@wwf.hu

Fónagy Éva, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, 06-70-562-7147, e-mail: evi@nimfea.hu

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -