Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Havi beszámoló a Nimfea Egyesület erdei fülesbaglyos programjáról


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2003 decemberében indította útnak erdei fülesbagoly felmérési programját. A mintegy 130 csapattól januárig több száz adatlap jött vissza, melynek feldolgozása folyamatosan tart. Az érdeklődés igen nagy, úgy tűnik Tiszántúl ezen részét igencsak szeretik az erdei fülesbaglyok, hiszen több száz bagolyról jött adat. A lelkes tanulók gyakran az adatlapok mellé egy - egy érdekes történetet, cikket is mellékelnek.
Engedjék meg, hogy az egyik ilyen igaz történetet ide mellékeljem, melyet a kétsopronyi Általános Iskola és Óvoda diákjai juttattak el az Egyesület címére:

"Gólya - bagoly társbérlet?

Az iskolaudvaron van a falu legnagyobb kéménye. Ennek tetejére épített fészket egy gólyapár. Évek óta hazajárnak és felnevelik fiókáikat. Minden tavasszal izgulunk, hogy épségben megérkezzenek.
Történt egyszer, hogy a gólyák megjöttek, de nem szálltak a fészkükre. Mindenki tanakodott, vajon miért?
Egy napon szünetben érdekes dolgot fedeztünk fel. Az udvaron, a földön találtunk egy bagolyfiókát. Ott esetlenül mozgott, szárnyait teregette, védekezett a köréje sereglett gyerekektől. Gyorsan segítséget kértünk Pista bácsitól, aki kertészkesztyűvel meg hosszú létrával érkezett, és a baglyot felrakta a nagy fenyőfa legalsó ágára. A kis füles onnan fordult felénk és nagy szemekkel pislogott ránk. A következő szünetben már nem volt ott, tehát tudott repülni. Biztosan úgy került az udvarra, hogy repülés közben elszámította magát és a fa helyett a földön landolt.
Vajon hol lehetett a fészke? Gyanú ébredt bennünk. Még azon a napon felnőttek másztak fel a létrán a kémény oldalán és megnézték a gólyafészket, ahol négy kis bagolyfiókát találtak. A Szarvasi Arborétum dolgozói vállalták a felnevelésüket. Így a gólyák elfoglalhatták megszokott fészküket, és fel is neveltek még azon a nyáron két fiókát…"

A természetvédelem fiatal elhivatottjai ezzel a lépésükkel megmentették a négy kis bagoly életét, valamint esélyt adtak egy védett madárnak, hogy felnevelhesse utódait. Remélem e történet tanulságul szolgál minden természet- és állatbarátnak, hogy ilyen fiatalon is tehetnek érdemben a természetért.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodájában fenntart egy madárrepatriáló állomást, így az Egyesületet is értesíthetik az ilyen és hasonló esetekben. A helyszínre a munkatársak szívesen kimennek, majd felnevelik és repatriálják az elárvult, sérült, vagy legyengült madarakat.


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -