Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Jóllakott sasok a Túrkeve melletti pusztákon


   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület immár ötödik éve végzi madáretető tevékenységét a Túrkeve környéki gyepterületeken. A döntően Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó értékes élőhelyeken rendszeres vendég a rétisas, több más védett ragadozómadár mellett. Az etetési tevékenység nem csupán a sasok áttelelését segíti elő, hanem szolgája azt a célt is, hogy párba állásig itt a területen tartsa a madarakat.
    A világviszonylatban is ritka madárnak számító rétisas, tengerpartok és nagyobb folyók mellett költ. Főként hallal és vízimadarakkal táplálkozik, de téli időszakban mindenféle táplálékot elfogad. Rendkívül érzékeny madár, fészkét hatalmasra építi, idős fák koronájába vagy sziklaperemre rakja. Ha nem zavarják, évről - évre visszatér és elfoglalja tavalyi fészkét. Magyarországon igen ritkán talál magának fészkelésre alkalmas helyet, így a legtöbb észlelt példány a vonuló fiatal rétisasok közül kerül ki. Ezért is nagy fontosságú a Nimfea Természetvédelmi Egyesület téli etetési programja, mert a táplálékra érkező ragadozómadarakk között egy öreg rétisas is fellehető. A rétisas (Haliaeetus albicilla) természetvédelmi értéke 1 000 000 forint. A táplálékra más ragadozók is érkeznek, mint az egerészölyvek, vagy a hulladékot felszedő dolmányos varjak. Bár a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai többször is kijártak ellenőrizni, megfigyelni a táplálkozó rétisast, valamint számos igen jó fotó is készült róla, úgy tűnt nem zavarja az emberi társaság. Napról - napra visszajár a területre kihelyezett táplálékra. Az Egyesület munkatársai és önkéntesei Túrkeve környékén jelenleg 3 helyen helyeznek ki ragadozók számára táplálékot, melyeket a Körös - Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre segítségével ellenőriznek vissza. Az etetés fontosságát jelzi az oda érkező ragadozómadarak száma, ami a tél beálltával és a havazással folyamatosan nő. A program növeli a madarak életben maradási esélyeit valamint, a terület ragadozómadár faunájáról is képet ad. Elősegíti a madarak területen való tartását, így tavasszal a párba állás után a fészkelésük is valószínűsíthető.
Összességében elmondható, hogy egy igen fontos, gyakorlati természetvédelmi tevékenységet valósítanak meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -