Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Az erdei fülesbaglyos programról

   Az egy hónappal ezelőtti beszámolóban olvashatták az olvasók, milyen sikeres lett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület erdei fülesbaglyokat felmérő programja. A januári adatlapok lassan az összes csoporttól megérkeznek a Nimfea Egyesület irodájába. Az adatlapok mellé számos érdekes történetet, rajzot, képet, mesét és verset is eljuttatnak a gyerekek a munkatársak részére. A decemberi összesítés alapján Jász - Nagykun - Szolnok megyében 14, míg Békés megyében 19 településen végeztek és végeznek felmérést az önkéntes diákok. A diákok az egyes települések között oszlanak meg, de több olyan város vagy kistelepülés is van, ahol több csoport is felmér. A bejövő adatlapokból így pontosabb adatot kapunk az erdei fülesbagoly számára vonatkozóan.

Jász - Nagykun - Szolnok megyében
az alábbi településeken mérnek föl sikeresen a tanulók:
Mezőhék: 15 erdei fülesbagoly, Kunhegyes: 119 egyed, Tiszaszőlős: 22 egyed, Kisújszállás: 113 egyed, Kengyel 47 egyed, Tiszapüspöki: 26 egyed, Törökszentmiklós: 80 egyed, Tápiószentmárton: 20 egyed, Csépa: 11 egyed, Bánhalma: 31 egyed, tiszafüred: 17 egyed, Vezseny: 13 egyed, Tiszavárkony: 13 egyed, Jászberény: 25 egyed.

Békés megye
19 településének erdei fülesbagoly egyedszám - eloszlása az alábbi a gyerekek felmérése alapján:
Füzesgyarmat: 51 egyed, Biharugra: 157 egyed, Bucsa: 30 egyed, Sarkadkeresztúr: 36 egyed, Szarvas : 30 egyed, Dombiratos: 26 egyed, Bélmegyer: 61 egyed, Kamut: 83 egyed, Békés: 10 egyed, Nagykamarás: 39 egyed, Békéscsaba: 26 egyed, Sarkad: 2 egyed, Csárdaszállás: 11 egyed, Kondoros: 14 egyed, Körösladány: 18 egyed, Szabadkígyós: 15 egyed, Kétsoprony: 38 egyed, Geszt: 52 egyed, Doboz - Szanazug: 18 egyed.

    A két megyében felmért településeken összesen 1200 egyed erdei fülesbaglyot számoltak össze a diákok. Természetesen az adatok nem tudományos jellegűek, hiszen a megyék több településén nem folyik felmérés, valamint az utóellenőrzés is hiányzik. Azonban a felmérés adatai ahhoz elegek, hogy egy hozzávetőleges képet kapjunk az itt telelő erdei fülesbaglyok számáról, melyek az itt fészkelő egyedekhez csatlakozva járnak ki a környező mezőgazdasági területekre, és pusztítják az egereket, pockokat.
A februári adatlapok végső beérkezési határideje a március 15. A programban résztvevők között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület értékes ajándékcsomagokat sorsol ki, melyben az egyesület könyvei, kiadványai, valamint más értékes ajándékok várnak gazdára.


Felmérőink küldték

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -