Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Az emlékek elhalványulnak ?

A Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából
a Nimfea Természetvédelmi Egyesület sajtóközleménye

   Immár négy éve, hogy az ország döbbent csendben szemlélte a médiából, amint a romániai, ausztrál érdekeltségű Aurul vállalat gondatlanságából adódóan a cianid szennyezés végigvonul a Szamoson, majd a Tiszán, nyomában totális pusztítással. Örökre belénk ivódtak a haláltusájukat vívó halak vergődései a képkockákról, a Tisza-menti emberek összeroskadása a gátakon, a konténerszámra szállított haltetem, a reménytelenség, a kilátástalanság és a teljes elkeseredettség - hogy ez megtörténhet.

Vagy mégsem ivódott volna belénk eléggé ? Elfeledtük volna akkori fogadalmainkat, akkori ígéreteinket a Tiszának, a Tisza-menti népnek, hogy miután láttuk: mi történhet, most már óvó gondoskodással védjük magyar folyónkat ?

   A jelek szerint: igen. Sajnos mindent elfeledtünk, és ezek az emlékek már reménytelenül az enyészeté is lesznek, hacsak nem jön egy újabb katasztrófa. Hiába van "Tisza Élővilágának Emléknapja", ha egyszer ez csak egy egyszerű politikai emléknap, néhány megemlékezéssel, amikor vezetőink opálos szemmel emlékeznek az akkor történtekre, de nem emlékeznek akkori fogadalmaikra, hiszen nem tettek, tesznek semmit az elkövetkező ilyen esetek megelőzésére.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület döbbenetét fejezi ki, hogy a történtek után mennyire a feledésbe merültek az akkori ígéretek. Nem jött létre sem megfelelő monitoring hálózat a folyófigyelésre, sem Tisza Kutatóintézet, sem megfelelő megelőző lépések a határ egyik oldalán sem. A szennyezés akkori felelőseit nem lehet felelősségre vonni, sőt, a Verespatak mentén újra kikörvonalazódott egy szintén cianidos technológiát alkalmazó új bánya megnyitásának lehetősége. A hazai folyókezelés mit sem változott, a turisztikai, gazdasági célkitűzések alá rendelt folyó-rablógazdálkodás tovább folyik. Nem csökkentettük a hazai oldalon sem a potenciális szennyező-forrásokat, és nem készültünk fel egy újbóli haváriahelyzetre.

   Emiatt véleményünk szerint sajnos a "Tisza Élővilágának Emléknapja" kezdeményezés nem érte el célkitűzését, mert nem tanított meg bennünket eléggé arra, hogy mit kockáztatunk gondatlan folyógazdálkodással. Emiatt egyesületünk ezen emléknap alkalmából nem szervez megemlékezést, rendezvényt, előadást, ezek helyett ezzel a sajtóközleménnyel kéri politikusainkat: ne habozzanak tenni a megelőzés érdekében, és tanuljanak a 2000 évi eseményekből. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése c. koncepciót gondolják tovább, tervezzék tovább, hogy ne pusztán árvízvédelmi terv legyen, hanem az, aminek hirdetik: átfogó, Tisza-völgynek hosszú távú vidékfejlesztési, természetvédelmi megoldásokat kínáló stratégiája, ami a Tiszának biztonságot, a Tisza menti településeknek jólétet, a természetnek életteret biztosít fenntartható módon, hosszútávon.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából ezúton hívja fel a közvélemény figyelmét: a katasztrófa újra megtörténhet !

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

5421, Túrkeve, Erdőszél u. 1. - 56/361-505

info 'kukac' nimfea.hu - www.nimfea.hu


A kis képre kattintva, nagy méretben, új ablakban jelenik meg


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -