Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tájsebészet 2004 - program az illegális hulladéklerakók felszámolásáért

A Hulladék Munkaszövetség a 2003/2004-es tanév második félévében ismét kiírja pályázatát az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért. A program koordinálását Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megyékben az elmúlt évekhez hasonlóan egyesületünk a Nimfea Természetvédelmi Egyesület végzi. A program iránt érdeklődő csoportok jelentkezését várjuk

Az elmúlt években 336 csoport vett részt a kampányban, ami közel 23000 tájsebészt jelent. A jelentkezőknek hála 1778 illegális lerakó került felderítésre. A felderített lerakók közel 10%-a került társadalmi eszközök által felszámolásra. A felderítettlen lerakók száma mellett azonban eltörpülnek ezek az eredmények. Sajnos a szorgos "Tájsebészek" által felderített lerakók mellett naponta keletkeznek újabbak és újabbak. A kampány célja nem az, hogy minden létező lerakót felszámoljon - nem azt várjuk a jelentkezőktől, hogy mások szemetét összeszedje - hanem hogy a társadalom figyelmét felhívja a problémára, és ezáltal az emberek jobban odafigyeljenek környezetük tisztaságára.

A programra folyamatosan lehet jelentkezni a régióközpontok vezetőinél. Bővebb információk a www.tajsebeszet.hu honlapon találhatók.

A Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Békés megyékből jelentkezők egyesületünknél jelentkezhetnek a pályázatra a következő elérhetőségeken:

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Túrkeve, Kenyérmezei út 2/d

Tóth István programvezető

telefon: 56/361-505

e-mail: pityu@nimfea.hu

A pályázat négy szakaszból áll:

1. Az illegális szemétlerakók térképezése:

Kitöltött adatlapokat, pontos térképeket, képes, rajzos állapotfelmérést várunk a település környékén található illegális hulladéklerakókról. Azt kérjük a pályázóktól, hogy próbálják minél pontosabban megbecsülni, hogy hol, mennyi és milyen típusú hulladék van. Kérjük, hogy a pályázati csomagban található adatlapokat pontosan töltsék ki, hiszen ezekből az adatokból a világhálón is hozzáférhető adatbázist szeretnénk építeni.

2. Figyelemfelkeltés, tervezés, szervezés:

Várjuk a figyelemfelkeltő cikkeket, plakátokat, felhívásokat, amelyeket a csoportok közzétettek. Írják meg, hogyan szervezik meg a lerakók felszámolását. A pályázatok értékelése szempontjából az lesz a döntő, hogy miként hívják fel az emberek figyelmét a szemétlerakók problémájára, hogy milyen sikerrel tudják mozgósítani a helyi társadalmat, hogyan képesek bevonni a hivatalos szerveket. Konkrét akcióterveket is várunk, időpontokkal, helyszínekkel. Kérjük, hogy a helyi eseményekről értesítsék a régióközpontot is, hogy lehetőség szerint minél több helyszínen ott lehessenek!

3. Az illegális hulladéklerakók felszámolása:

A takarításról és az eredményéről is minél látványosabb dokumentációt várunk. A pályázók térjenek ki arra, hogy hányan dolgoztak a szebb környezetért, hogy hogyan sikerült bevonni a helyi társadalmat. Mellékeljenek mindent (újságcikket, videót, fotókat, stb.), ami az elvégzett munkát dokumentálja. Kérjük, hogy a takarítási akciókról, lerakó felszámolásokról értesítsék a régióközpontot is, hogy lehetőség szerint minél több helyszínen ott lehessenek!

4. A rend megőrzése

Becsüljék meg, hogy mennyi szemét maradt még, és írják meg, hogy mivel próbálják megakadályozni, hogy a szeméthegyek újra felbukkanjanak!

A pályázók köre:

Pályázhatnak társadalmi szervezetek, öntevékeny közösségek, iskolai csoportok.

Magánszemélyek jelentkezését nem tudjuk elfogadni, számukra azt tanácsoljuk, hogy csatlakozzanak a legközelebbi Tájsebész-csoporthoz, vagy maguk alakítsanak ki helyi összefogást az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért.

FONTOS:

Nem azt várjuk a jelentkező csoportoktól, hogy összeszedjék mások szemetét, hanem hogy felmérő és szervező munkájukkal hívják fel a figyelmet a szemétgondokra és mozgósítsák a helyi társadalom minden rétegét a probléma felszámolása érdekében!

Jelentkezés

A pályázatra jelentkezni a területileg illetékes régióközpontnál lehet február 15.-től. A régióközpont ezt követően eljuttatja a jelentkezők számára a pályázati csomagot, amely tartalmazza a feladatlistát, módszertani segédanyagot, adatlapokat, plakátokat, matricákat, szóróanyagokat. Ugyancsak a régióközponthoz kell beküldeni minden, a pályázattal kapcsolatos dokumentumot is. A régióközpontokról a HuMuSz honlapján is lehet tájékozódni (www.humusz.hu)

A program végrehajtása

A helyi csoportok által beküldött adatokból adatbázist szerkesztünk, amely az Interneten is böngészhető lesz. A segédanyag és az adatlapok hozzáférhetőek lesznek a megyében illetékes régióközpontoknál, de a HuMuSz honlapjáról (www.humusz.hu) is le lehet tölteni. A regionális szervezők a munka minden fázisában adnak szakmai tanácsokat, segítenek a hivatalos szervekkel való kapcsolatteremtésben, igény szerint elmennek az egyes helyszínekre, részt vesznek a helyi sajtótájékoztatókon, stb. Minél több pályázót szeretnének felkeresni a 2. és 3. fázisban (a szervezés alatt és a szemétlerakók konkrét felszámolásakor).

A pályaműveket a régióközpontoknak kell beküldeni.

Végső határidő: 2004. május 7.

Értékelés

A pályázat nyertesei azok a közösségek lesznek, amelyek a legszélesebb társadalmi összefogást alakítják ki az illegális lerakók felszámolása érdekében, és ahol a pályázók a program mindhárom fázisához látványos illusztrációt és gazdag médiadokumentációt csatolnak. Anyagi források hiányában nem lehet elvárás, hogy a csoportok minden illegális lerakót felszámoljanak. Elsődleges célunk, hogy felhívjuk az emberek és a döntéshozók figyelmét a szemétgondokra és a lehetséges megoldásokra. Az értékelést első körben a régióközpontok, második körben állami szervek és társadalmi szervezetek által delegált kuratórium fogja végezni.

Eredményhirdetés

2004. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon.

A legjobb pályaművekből kiállítást rendezünk a HuMuSz Házban.

DÍJAK

A pályázat fődíja, a hagyományoknak megfelelően egy fa játszótér lesz.

Az országos zsűri által értékelt pályamunkákat beküldő csoportok digitális fényképezőgépeket, komposztaprító berendezést, KukaBúvár előfizetést, kiadványokat, és hulladékos oktatócsomagokat kapnak.

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -