Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Munkatársi beszámoló a Celodin ODL programban résztvevő szervezetek Pécsen rendezett Local forumjáról.

   2004. február 19-én és 20-án a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont (DDRFK) adott otthont a Celodin ODL programban résztvevő szervezetek soron következő találkozójának. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület képviseletében Kontos Tivadar a Nimfea programvezetője, és a Magyar Természetvédők Szövetségénél dolgozó Ponicsán Péter vettek részt a képzésen.
Az első napon a fórumon résztvevő szervezetek képviselői beszámoltak 2004-es céljaikról és terveikről, és az ezek megvalósításban felmerülő akadályokról. Kérdésként fogalmazódott meg minden szervezet felé, hogy a felmerülő nehézségek leküzdésében milyen módon tud a Celodin ODL program segítséget nyújtani. Szó esett példákon keresztül bemutatva az önkormányzatokkal, a döntéshozókkal való kapcsolattartás fontosságáról, és az együttműködési területek bővítésnek szükségességérő, minőségének javításáról.

A pénteki program során a résztvevők megismerkedtek a DDRFK céljaival, működésével, szervezeti felépítésével valamint szakmai programjaival.

   Bemutatkozásként Nyőrégi Lajos ügyvezető bemutatta a forrásközpont működését, részletes tájékoztatást nyújtva szervezetükről, a megvalósítás alatt álló programokról, a partnerszervezetekkel való kapcsolatról.
A Szalai Gyula - az Újra Dolgozok Program vezetője - által elmondottakból kiderült, hogy legfontosabb feladatuk a tartós munkanélküliek visszahelyezése a munkaerőpiacra. Évente 5000 főt tudnak bevonni programjukba, melyből 4000 fő tartós munkanélküli.
Sümegi Katalin a KID programról adott tájékoztatást. Munkájuk 16-25 év közötti, szakképzettséggel nem rendelkező fiatalokkal foglalkozó programokkal indult, de később az igények pontosabb megismerésével mára módosult kissé. Jelenleg a cél az, hogy a fiatalok a számukra megfelelő iskolákban szakképzettséget szerezzenek, és lehetőleg el is helyezkedjenek ezen a területen.
Kiss Erzsébet, a Lépésről lépésre nevet viselőprogramot mutatta be, melynek célja a hátrányos helyzetű - elsősorban roma - családok életének javítása, társadalmi esélyegyenlőségük növelése, munkaerőpiaci reintegrációjuk elősegítése.
Kaurek Csilla, az Iránytű esélyteremtő program lehetőségeit mutatta be. Elmondta, hogy szeretné, ha programjuk az Ormánság területén modell értékű lenne.
Ezután Dandi István beszélt a CIPP és a Civil Hálózat tevékenységéről.
A képzés résztvevői ezután Raffai Renáta szívélyes kalauzolásával betekinthettek a DDRK "mindennapi" életébe, "bekukucskálva" az irodákban folyó szakmai munkába is.

A program zárásaként Dr. Benedek László ejtett szót a Pályázati Előkészítő Alap (PEA) lehetőségeiről. Ezután a résztvevők választ kaptak felmerült kérdéseikre, és lehetőség nyílott a tapasztalatok megvitatására is.

   A szakmai programok mellett a szervezők egyéb lehetőséggel is kedveskedtek: nagyszerű színvonalú idegenvezetés mellett csütörtök este Pécs történelmével, nevezetességeivel ismerkedhettek meg az ország minden részéből érkezett szervezetek képviselői.

A Nimfea egyesület nevében ezúton szeretne köszönetet mondani a két résztvevő, Kontos Tivadar és Ponicsán Péter a szervezőknek, akik a képzés ideje alatt minden igényt kielégítő körülményeket biztosítottak, valamint külön köszönet a nagyszerű szervezésért és a programokért!


 

 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -