Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ismételt visszásságok a Közép-Tiszán

   Az elmúlt héten a Kiskörei erőműnél ismét nagy mennyiségű, jórészt "kultúrszemétből" álló uszadékot engedtek le a Tisza alsóbb szakaszaira. Pontosan egy évvel ezelőtt először 8000, majd 300 négyzetméternyi uszadékot engedtek át a duzzasztón, mint ahogyan tették ezt ismételten a múlt héten.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület már a tavalyi évben is tiltakozott a közép-tiszai ökoturizmus mögé bújtatott környezetszennyezés ellen, hiszen az egy évvel ezelőtti uszadék leeresztés a Tisza-tavi turizmus érdekeit szolgálta.

A Tisza part és a hullámtér tisztaságára megint egyre kevésbé figyelnek oda a horgászok és folyó mellett élők. Lassan elhalványulnak a 2000. évi cianidszennyezés emlékei, szaporodik a horgászhelyeken a hátrahagyott szemét, a Tisza mellett élők egyre nagyobb számban hordják szemetüket a hullámtérre, vagy közvetlenül a folyóba.
A tavaszi árvíz a folyómederbe mosta a hullámtérben hátrahagyott kommunális szemetet, amely az alsóbb szakaszokra sodródva a kiskörei erőműnél összetorlódott. Az uszadék java, mint az elmúlt évben is, leginkább műanyaghulladékból állt: főként üdítős palackokból és egyéb flakonokból, valamint szemeteszsákokból.

Szakmailag és jogszabályilag a műanyag uszadékot - a teljes összetétel pontos ismerete nélkül - veszélyes hulladéknak kell tekintenünk. A "vízminőségi kárelhárítással összefüggő feladatokról" szóló 132/1997. (VII.24.) számú kormányrendeletben leírtakat, illetve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 18. §-ának (2) bekezdésében megfogalmazottakat figyelembe véve 1. szakasz (3) bekezdése kimondja: … ha a károkozó ismeretlen, a kárelhárítás ellátása a (2) bekezdés szerinti munkamegosztásban a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóság és a Környezetvédelmi Felügyelőség feladata. Jelen esetben ez a feladat teljesítése miért nem történt meg? Miként lehetséges az, hogy tudatosan a Vízügyi Igazgatóság és a Környezetvédelmi Felügyelőség a folyó alsóbb szakaszaira engedi a kármentesítés helyett a hulladékot, nem teljesítve jogszabályi kötelezettségeit?
A Közép-Tiszai térség, illetve a Tisza-tó turisztikai céljai hogyan szolgáltathatnak okot a folyó alsóbb szakaszainak szennyezésére?
A térségben a turisztikai törekvések "szelíd-" vagy "ökoturizmusnak" nevezett célkitűzései mitől élvezhetik a "szelíd", vagy "öko" jelzőket, ha még az idegenforgalmi szezon előtt ilyen környezetszennyezéshez asszisztálnak azáltal, hogy indokot szolgáltatnak a nagy mennyiségű hulladék folyóvízi továbbítására?
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sajnálattal veszi tudomásul, hogy a tavalyi évhez képest egyáltalán nem történt előrelépés a szennyezőanyagok eltávolítása terén és továbbra is a felelősség alóli kibújás tapasztalható.

A Nimfea TE álláspontja alapján a szemét szakszerű eltávolításának, kármentesítésnek kellett volna történnie.
A megtett lépés, vagyis a "kultúrszemét"-uszadék a Tisza alsó szakaszaira, védett és fokozottan védett szakaszokra történő továbbengedése sem természet-, környezetvédelmi, sem turisztikai-etikai szempontból nem elfogadható.

Bővebb információ:

Sallai R. Benedek - Ügyvezető
Monoki Ákos - Célprogram-vezető

Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve, Kenyérmezei str. 2/d, H-5420
Telefon/Fax: 56/361-505, email: info 'kukac' nimfea.hu
www.nimfea.hu


 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -