Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Pillanatképek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület madárrepatriáló telepéről

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület túrkevei irodájánál működő, sérült madarak és elárvult fiókák fogadására létesült repatriáló állomás jelenleg három sérült madárnak nyújt otthont.
Május másodikán egy sérült fehér gólyát találtak Túrkeve utcáin a helyi lakosok, akik azonnal értesítették a Nimfea TE munkatársait. A gólyát befogása után nem sokkal állatorvos műtötte meg, hiszen sérült bal szárny szilánkosra tört, a törött szárnya soha sem gyógyult volna meg. A műtét sikeres volt, így a gólya a Nimfea egyik volierjében lett elhelyezve, ahol azóta éli napjait.

Június 6-án egy barna rétihéja került a Nimfea Egyesülethez. Jobb szárnya sérült, valószínűleg lövés következtében sérült meg.
A még múlt decemberében bekerült törött szárnyú egerészölyv jól van, az őt gondozó munkatársak jelenlétét teljesen megszokta. Az emberi jelenléthez hozzászokott ölyv újabban hátrahajtott fejjel igyekszik kedveskedni gondozójának.

Június közepén egy egerészölyv és egy vörös vércse fióka is bekerült a Nimfea TE irodájához, de a hely szűkössége miatt ezek a madarak a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai repatriáló állomására kerültek.

Június 26-án egy gólyafióka esett ki Balán a fészekből. A kb. 10 napos fióka sajnos súlyos sérüléseket szenvedett, belső vérzései miatt nagyon sok vért vesztett, valószínűleg a mája is elrepedt, így két napon belül elpusztult.

Ugyanezen a napon öt molnárfecske fióka került a Nimfea TE munkatársához. Az öt már tollas fióka egy túrkevei háztól került be, mert az ott lakók leverték a fészket, a helyszínen dolgozók pedig a fiókákat megmenekítve juttatták őket a megfelelő helyre. A fiókák táplálása kezdetben nagyon nehezen ment, hiszen teljesen új körülmények közé kerültek és teljesen más jellegű táplálékot kellett fogyasztaniuk. Az öt fiókából kettő, a legnagyobb és a legkisebb, már a második táplálás után elfogadta a mesterséges táplálást. A három középső fióka táplálása nehezen ment, csak a közvetlen a nyelvük mögé helyezett táplálékfalatokat nyelték le.

A három középső fiókát jún. 28-án három molnárfecske fészekbe adoptálták a szakemberek, amelyekben közel azonos korú fiókák voltak. A fészkek alá speciális fecskepelenkát szereltek fel, hogy az esetlegesen kiesett fiókákat felfogja és ne váljanak a fészek alatt ólálkodó macskák martalékává.
A két másik molnárfecske fióka továbbra is szépen fejlődik, önállóan fogyasztják a számukra készített táplálékot (amely reszelt főtt tojást, túrót, kevés sajtot és némi hús tartalmaz), valamint a befogott nagymennyiségű rovart.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -