Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tiszavirágzás

2004. június 24-én és június 26-án, a Tiszai Vízirendészet, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Nimfea TE munkatársai közös területbejárást tartottak a Tisza folyó Tiszakécske és Martfű közötti szakaszán.
A közös bejárások és ellenőrzések egyik célja az volt, hogy a Tiszavirágzás ideje alatt, a kérészek horgászok által történő nagytömegű, illegális befogását megakadályozzák.
Mindössze egyetlen helyen találtak befogott tiszavirágokat az ellenőrzés során a szakemberek. Egy bokor alatt két szatyorban volt nagy egyedszámú kérész elrejtve, de sajnos a tettesek már korábban elhagyták a helyszínt.
A kérészeket azonnal szabadon engedték a Nimfea TE munkatársai. Egy helyen pedig illegálisan horgásztak horogra tűzött tiszavirággal. Miután a tiszavirág védett állat így nem szabad sem begyűjteni sem elpusztítani.
Csütörtökön késő délután 18:00 és 19:30 óra között a Közép-Tiszán intenzív kérész rajzás volt tapasztalható. A rajzás kisebb volt ugyan a 2003 évi tiszavirágázásnál, de így is nagy élményben volt része annak, aki ezen az estén a Tisza parton tartózkodott.
Szombaton este már csak néhány ezer kérész egyed, legfőképpen nőstények repültek a Tisza fölött 1-1,5 méteres magasságban, kevés kivétellel, a Tisza folyásának megfelelő irányba.


Tiszavirág (Palingenia_longicauda)
Tiszavirág (Palingenia_longicauda)
Tiszavirág (Palingenia_longicauda) Tiszavirág (Palingenia_longicauda) Tiszavirág (Palingenia_longicauda) Tiszavirág (Palingenia_longicauda)
Tiszavirág (Palingenia_longicauda) Tiszavirág (Palingenia_longicauda) Tiszavirág (Palingenia_longicauda) Tiszavirág (Palingenia_longicauda)

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -