Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Natura 2000-es fórum

   2004. július 2-án, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában szervezett Natura 2000-es fórumot a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület. A megnyitót dr. Schmuck. Erzsébet, Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke tartotta, aki beszédében kiemelte az agrár-környezetvédelem szerepét és fontosságát. Reményét fejezte abban a tekintetben, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kap az agrár-környezetvédelmi szemlélet, az itt alkalmazott technológia - a napjainkra jellemző, intenzív módszereket alkalmazó mezőgazdasággal szemben.
   Ezután Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója tartott előadást a Natura 2000 hálózat kijelölésének szempontjairól az igazgatóság működési területén. Ezt követően Bota Viktória, nemzeti park biomonitoring koordinátora tartott előadást a nemzeti park Natura 2000-es területeiről, majd Bánfi Pétertől, a park mezőgazdasági felügyelőjétől hallhattunk információkat a Natura 2000-es területeken történő agrár-környezetgazdálkodási lehetőségekről, támogatási kilátásokról.
   Az előadások sorát Sallai R. Benedeknek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ügyvezetőjének az előadása zárta, melyben a gazdálkodás és a természetvédelem közös lehetőségeit elemezte. A rendezvény nagyon sikeres volt, hiszen az előadótermet megtöltötték a meghívott, és a téma iránt érdeklődést mutató vendégek, akik között voltak gazdálkodók, falugazdászok, önkormányzatok képviselői, kistérségi menedzserek és civil szervezetek képviselői is.
    Az előadások után lehetőség nyílt kérdéseket is feltenni az előadóknak, és a sokan éltek is az alkalommal. Természetesen a legtöbb embert az agrár-környezetvédelmi támogatások érdekelték, hiszen sok gazdálkodó érintett az Érzékeny Természeti Területek hálózatának dévaványai területe kapcsán. A gazdálkodók körében nagy a bizonytalanság, mivel idén komoly késéssel kerülnek kiírásra a támogatási lehetőségek a Nemzeti Fejlesztési Terv brüsszeli elfogadásának késedelme miatt. A remények szerint azonban az agrár-környezetvédelmi program működni fog, és a jövőben a rendelkezésre álló források növekedni fognak, és minden érintett számára elérhetővé válnak.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -