Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Eltűnő füves élőhelyek

   Az elmúlt egy évben sajnos nagyon sokfelé lehet tapasztalni szikes pusztai élőhelyeink nagy mértékű pusztulását.
Megmaradt pusztai élőhelyeink egy része sajnos nem védett terület, a legeltető állattartás megszűnésével és a gyepek magánosításával kiszolgáltatott helyzetbe kerültek ezen igen értékes, fogyatkozóban lévő élőhelyeink.

Vajon mi történik egy privatizált gyeppel napjainkban?

Legjobb esetben a tulajdonos arra használja, amire való, vagyis legeltetésre. Sajnos ez a legritkább eset. A
külterjes állattartás egyre inkább visszaszorulóban van, egyre kevesebb a legelő jószág a tanyák, falvak, kisebb városok környékén. A legeltetés jótékony hatásai, vagyis a jószág taposása, rágása és trágyázása elengedhetetlen a gyepek jó kondíciójának és változatos élővilágának megőrzése szempontjából. A jószág jelenléte és trágyázása gazdag rovarfaunának ad otthont, amely számos védett madárfajunk táplálékbázisát alkotja. Ilyen madarak például a közismert mezei pacsirta, sárga billegető, seregély, bíbic, valamint a ritkább ugartyúk és székicsér. A legeltetett gyepek ritkuló emlőse az ürge eltűnőben van, hiszen egyre kevesebb a legeltetett gyep, ahol kedvező életfeltételeit megtalálja, holott az ürge olyan fokozottan védett madaraink táplálékállata, mint a parlagi sas és a kerecsensólyom.
Számos privatizált gyepterületen kaszálnak. Ez a legelterjedtebb hasznosítási mód, hiszen a belterjes állattartás takarmány igényét jelentős mértékben lehet fedezni a füves élőhelyek kaszálásával. A kaszálás, amely rendszerint költési időben történik, tönkreteszi számos védett és fokozottan védett madárfajunk fészekalját. A legelő jószág ezzel szemben ösztönösen kerüli ki a madárfészkeket, így azokban semmilyen kár nem keletkezik.

   Egyre inkább tapasztalható, hogy önző anyagi érdekektől vezérelve ősgyepeket törnek fel, még ma is. A fő indok, hogy az Uniós csatlakozásunk egyik következményeként a mezőgazdasági művelés alatt álló területek egy részét ki kell vonni a művelés alól. A művelés alól történő kivonás pedig jelentős állami támogatást jelent a gazdáknak, így sokan a kedvezőbb agrár-környezetvédelmi támogatások helyett, ezt a módszert választják. A felszántott gyepek elvesztik gazdag élővilágukat, gyomfajok terjedésének adnak teret, ritka természeti értékeink pedig eltűnnek a szándékosan tönkretett élőhelyekről. Több példát is találhatunk a gyepek szántóföldi művelésbe vonására, mint például Túrkeve határában Pásztó-pusztán, amely kiemelkedő jelentőségű túzok és kékvércse élőhely, vagy Mezőtúr határában a mezőhéki út mellett. Polgár határában az M3-as autópálya által kettészelt Varga-halmi-dűlő helyenként szikes, helyenként löszös, változatos flórájú és gazdag madárvilágú élőhelyén ez év nyarán szántották fel, ennek az igen értékes élőhelynek jelentős részét, látszólag minden elfogadható érv nélkül.

   Az értelmetlen pusztítás kártétel máshol is tetten érhető. Kisújszállás szeméttelepe a dévaványai műút mellett elterülő Csordajárásra épült, miután a város korábbi szeméttárolója befejezte működését. Az új szeméttelep egy ős-szikes gyepre települt, súlyosan roncsolva a tájat és a természeti értékeket, kettévágva egy nagy kiterjedésű, értékes szikes pusztai élőhelyet. Ez évben pedig ugyan erre a szikes pusztára építettek motor-cross pályát.
   Az elmúlt években kezdődött nagy ütemű úthálózat fejlesztés további veszélyt jelent füves területeinkre. A kisebb aranykorona értékű gyepeket olcsóbb kisajátítani, mint a szántföldeket, így az új autópályák és elkerülő utak sok esetben szikes gyepekre, mocsárrétekre (mint például M5 autópálya Szeged mellett) épülnek. Az útépítések tehát újabb és jelentős veszélyt jelentenek, hiszen megsemmisítik értékes és Európában páratlan természeti kincseinket.

    Vajon meddig kell még néznünk értékes élőhelyeink szándékos és értelmetlen elpusztítását?
Az elmúlt egy évben jelentősen megszaporodtak az ehhez hasonló, kiemelkedő táji- és természeti értékeink pusztulását eredményező beavatkozások.
   Hosszútávon a gyepterületek megőrzése kiemelkedő feladatunk, mert páratlan természeti kincsei országunknak és Európának, elherdálásuk, tudatos és szándékos tönkretételük pedig nagy felelőtlenség.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -