Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tüntetés a környezet- és társadalomromboló állami költségvetés ellen

   A magyar környezet-és természetvédő szervezetek tüntetést szerveztek a Kormány környezet- és társadalomromboló költségvetési tervezete ellen. Felhívtunk minden állampolgárt, aki aggódik a természetért, az emberek egészségéért, a jövendő nemzedékek életlehetőségéért, vegyen részt a tüntetésen.

A tüntetés helye: a Budapest, az Országháznál, a Kossuth tér déli részén
ideje: 2004. október 21., csütörtök 11 óra

   Amennyiben a 2005. évi költségvetést úgy fogadja el az országgyűlés, ahogy azt a kormány benyújtotta, akkor az állam alapvető környezetvédelmi szolgáltatásai a csőd szélére jutnak. A megszorítások eredményeképpen több mint 10%-os leépítésre kerülhet sor a környezet- és természetvédelmi területi szerveknél, valamint a központ államigazgatásban. A magyar állam viszont az EU csatlakozáskor egy sor olyan környezetvédelmi kötelezettséget vállalt, amelynek teljesítéséhez elengedhetetlen a területi szervek létszámának növelése. Az elmúlt hónapok súlyos környezeti balesetei bebizonyították, hogy a környezetvédelmi hatóságok megerősítése nélkül a magyar állampolgárok egészsége és élete veszélyben forog.

   A költségvetés tervezete gyakorlatilag nem tartalmaz semmilyen összeget a környezetvédelmi fejlesztési és társadalmi célú pályázati rendszerre. Így a jelenlegi tervek szerint az önkormányzatok, vállalkozások, iskolák, civil szervezetek és tudományos intézmények elenyésző támogatáshoz jutnak olyan tevékenységekre, mint a környezeti nevelés, média, társadalmi tudatformálás, tudományos kutatás és fejlesztés, veszélyeztetett állat- és növényfajok védelme, hulladék megelőzési és szelektívgyűjtési rendszerek, illegális hulladéklerakók felszámolása, helyi önkormányzati programok készítése és megvalósítása.

   Mindezzel szemben a költségvetés és az adótörvények egy sereg környezetpusztító tevékenységet támogatnak, mint például az autópálya-építés, autógyárak, kamionforgalom, zöldterületek beépítése (bevásárlóközpontok, lakóparkok stb.), eldobó csomagolások. Ezen támogatások megszüntetésével többszáz milliárd forint bevételhez jutna az állam, amit a környezeti és társadalmi problémák megoldására, oktatásra, egészségügyre, művelődésre, civil szervezetek támogatására lehetne fordítani.

A petíció szövege letölthető pdf formátumban

Képek a tüntetésről


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -