Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Aktualitások az erdei fülesbagoly felmérő programmal kapcsolatban

   Az enyhe télnek köszönhetően az erdei fülesbaglyok kisebb számban figyelhetőek meg a települések parkjaiban.
A hótakaró hiánya, a folyamatosan fagypont feletti hőmérséklet és a 2004-es év jelentős rágcsálószaporulata eredményeképpen bőven van tápláléka baglyainknak a mezőgazdasági területeken, pusztákon. A mezei pocoknak jelentős állományai találhatóak Alföld szerte, így nemcsak a településeken nappalozó erdei fülesbaglyok, hanem a hazánkban ritkább réti fülesbagoly számára is megfelelő mennyiségű táplálék áll rendelkezésre. A réti fülesbaglyok decemberben a korábbi évekhez képest jelentősebb számban telelnek kiterjedt pusztáinkon, elsősorban magas füvű, zsombékos réteken nappaloznak, de ritkán az erdei fülesbaglyok településeken nappalozó csapataihoz csatlakoznak, ilyenkor jóval könnyebben megfigyelhetőek és könnyen összehasonlítható egymással a két faj. Érdemes tehát távcsövet is magunkkal vinni a számlálások alkalmával, hátha felbukkan egy-egy réti fülesbagoly is a parkok fáin. A réti fülesbagoly valamivel világosabb színezete és kevésbé feltűnő tollfülei, valamint az élénksárga szeme körül jellegzetes „maszk” alakban rendeződött fekete tollak alapján különíthető el erdei rokonától.

Január 06-án rendkívül izgalmas hírt kaptunk Balogh Gyula felmérő-társunktól, aki Tiszaújvárosban 05-én tojásos erdei fülesbagoly fészekre bukkant! Az egyedülálló jelenség érdekessége, hogy a fészek Tiszaújváros egyik lakótelepének parkjában álló jegenye nyárfára helyezett mesterséges költőládában található, melyet Balogh Gyula és madarásztársai helyeztek föl a városban fészkelő erdei fülesbaglyok számára.
Több hazai bagolyfaj enyhe teleken és táplálékbőség idején már tél végén elkezdheti a költést, de ilyen korai, január elején megkezdett költésről még nem volt tudomásunk.
Gyulán a vár előtti parkban szokatlanul nagy számban jelentek meg az erdei fülesbaglyok, egyedszámuk 50-100 példány között ingadozik. Miklós Pál Ferdinánd, gyulai felmérő-társunk helyszínen készült fotóiból válogattunk össze egy kis galériát, mely alább található.

Ez úton kívánunk az erdei fülesbagoly téli gyülekezőhelyek felmérésében résztvevőknek jó munkát és sikeres felmérést! A kitöltött adatlapokat pedig e-mailen és postai úton is fogadjuk!



Miklós Pál Ferdinánd galériája:
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -