Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Tovább kampányol a Zengő koalíció
60 civil szervezet levele a NATO főtitkárához

    Budapest 2005. január 12.
Több fronton támadják a természetvédelmi területre tervezett katonai beruházást a Zengő koalíció tagjai, a Civilek a Zengőért, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Pécsi Zöld kör és a Védegylet. Az öt szervezet közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol hangsúlyozták, minden legális eszközzel megakadályozzák, hogy a lokátor természetvédelmi területre épüljön. Közben a Zengőn újabb fákat jelöltek meg, így tartani lehet az újabb favágási kísérlettől.

A Zengő hegyre tervezett katonai beruházást a civilek az elmúlt években már több fórumon támadták. Ez a történet immár három kormányzati cikluson ível át, de végső döntés még mindig nem született. A civilek a HM utóbbi hónapokban tett lépéseit és nyilatkozatait úgy értékelik, hogy a tárca továbbra is az eredeti helyszínen valósítaná meg a beruházást.

„Újabb fákat jelöltek meg foreszkáló festékkel, félő, hogy megint favágásra készülnek a Zengőn” – mondta Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője. A sajtóban minden illetékes tagadta, hogy tudna az újabb famegjelölésekről. „Mi sem tétlenkedünk! Hosszúhetény, Pécsvárad, Mecseknádasd és Zengővárkony polgárai ismét riadóláncot szerveztek és őrzik a hegyet! Védett környezetünk pusztítását nem indokolhatja, hogy állítólag ez volna a legolcsóbb megoldás.” – foglalta össze a helyiek véleményét Herbert Tamás.

Vay Márton, a Védegylet programvezetője a NATO főtitkárának írt levéllel kapcsolatban elmondta: „a Zengő koalíció szeretné, ha sikerülne tiszta vizet önteni a pohárba, és a NATO válasza egyértelművé tenné: a HM alaptalanul állítja, hogy költségvetési eszközökkel gyakorol nyomást a NATO a zengői helyszínen való építkezés érdekében. A levéllel kapcsolatban azért vagyunk optimisták - mert bár egy igen nagy publicitást és széles támogatottságot élvező ügyről van szó - idáig egyedül a NATO adott írásbeli választ a leveleinkre.”

Az emlékezetes tavaly februári zengői csatában majd a második, tavaszi összeütközésben már a Greenpeace is részt vett. Azóta is együtt kampányol az öt civil szervezet. „Nem tudunk mit kezdeni a folytonos kormányzati időhúzással. Előbb utóbb meg kell hozni valakinek a döntést, még ha komoly politikai felelősséggel is jár.” – mondta a sajtónak Weinbrenner Gábor a szervezet szóvivője. „A Greenpeace - és a Zengő koalíció többi tagja - minden legális eszközzel megakadályozza a favágást, és más alkotmány- és jogsértő munkálatokat. Nem engedjük a védett természeti értékek elpusztítását.” – fejezte be a nemzetközi szervezet munkatársa.

A Magyar Természetvédők Szövetsége országos hálózatán keresztül segítette a most elkészült NATO levél aláíróinak összegyűjtését, annak érdekében, hogy ne természetvédelmi területen valósuljon meg a beruházás. Schmuck Erzsébet, az Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke szerint: 60 civil szervezet szignója jelzi a NATO főtitkár számára az ügy komolyságát. „Nem először fordultunk hozzá, Jaap de Hoop Scheffert-et már tavaly is írásban tájékoztattuk az akkori helyzetről. Most ismét odafigyelést kérünk a katonai szövetség vezetőjétől, hogy a Honvédelmi Minisztérium ne hagyja figyelmen kívül a civil társadalom véleményét.” - fejezte be Schmuck Erzsébet.

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -