Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Meghozta döntését a kabinet a GM - mentes kukorica importjáról!


Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság 17 különböző génmódosított kukoricafajtát vett fel az Unió fajtalistájára. Az említett GM-vetőmagok forgalmazása ezután szabad utat kapott minden tagállamban, azok kivételével, akik még időben védzáradékkal éltek, mint például Ausztria. Az új csatlakozók közül Magyarország hozott elsőként ilyen intézkedést, követendő példát mutatva a régió országainak. "Az importtilalom az egyetlen módja, hogy megvédjük a gazdákat és a környezetet a GM-növénytermesztés káros hatásaitól. A biotechnológiát pártolók nyomására a kormány sokáig tehetetlenkedett, ezzel veszélybe sodorta a magyar mezőgazdaság érdekeit" - mondta el Nemes Noémi. "Örülünk, mert kilenc hónapig dolgoztunk azért, hogy a kormány komolyan vegye a génmódosított növénytermesztés veszélyeit. A mai kormányhatározattal kampányunk egyik fő célkitűzését siker koronázta." - kommentálta a Greenpeace legújabb sikerét a kampány vezetője.

A zöld szervezet szerint valószínűleg már az országban vannak a génmódosított vetőmagok és ezek értékesítése januárban el is kezdődött. Magyarország számára elsőrendű gazdasági szempont, hogy GM-mentes mezőgazdasági terményeit megőrizze. A hazai kukoricának addig lesz piaca Európában, amíg nincs GM-növénytermesztés az országban. A Greenpeace decemberben levelet írt az érintett minisztériumoknak és a Miniszterelnöki Hivatalnak, amihez a legnagyobb agrárszervezetek is csatlakoztak. Ez a levél szintén az Unióban már engedélyezett 17 GM kukoricafajta importtilalmát kérte a kormánytól.

2004. január 18-án, kedden, László Boglár kormányszóvivő megjelent a Miniszterelnöki Hivatal előtt zajló Greenpeace demonstráción és ott ígéretet tett arra, hogy szerdán, döntést hoz a kabinet a génmódosított vetőmagok importjának tilalmáról. A tavaly áprilisi bejelentett demonstrációt ugyanezen szavakkal kommentálta Dékány András FVM sajtófőnök. "Azóta beléptünk az Unióba, felkerültek az első génmódosított vetőmagok az EU fajtalistájára, a kormányzati kommunikáció azonban még mindig csak ezzel a mondattal tudja leplezni az állami bürokrácia hozzá nem értését és felfoghatatlanul lassú reakcióit" – mondta Weinbrenner Gábor Greenpeace szóvivő. "A kapu tényleg nyitva volt, azt a kabinet mostanáig nem tudta becsukni, így a génmódosított vetőmagoknak is szabad bejárásuk volt." - fűzte hozzá Weinbrenner.

A környezetvédők szerint azonban a szerdai döntés csak átmeneti megoldás. "Mi van a többi génmódosított kukorica fajtával, amelyeket az Európai Bizottság rövidesen engedélyezhet? Újabb 9 hónapot kell várnunk egy hasonló intézkedésre?" – tette föl a kérdést Nemes Noémi (Greenpeace).

Forrás: www.greenpeace.hu

 

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -