Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Straubing-i díszmadárbörze, Magyarországon védett madarakkal

   2005 január 6-án rendezték meg Németország egyik legnagyobb díszmadárbörzéjét (vásárát). Erre az óriási rendezvényre már évek óta járnak ki Magyarországról is díszmadár-tenyésztők. Az idén is szerveztek busszal történő kiutazást, persze sokan egyénileg is jöttek. A tizenkét órahosszát igénybevevő utazás után, hajnali háromkor értünk oda. Már ekkor alig tudtunk leparkolni, az amúgy hatalmas parkolóban. Turista buszok Európa minden szegletéről, és ideges külföldiek, akik minél hamarabb be akartak az óriási csarnokokba jutni, hogy a legjobb madarakat vehessék meg! Nem is kell mondanom, hogy mikor hajnal 4-kor kinyitották a kapukat, elkezdődött a fejetlenség, lökdösődés, stb.
Nagy nehezen bejutottunk mi is. A belépő 3.5 euró volt. A csarnokba lépve elénk tárult a hatalmas tömeg, és madárválaszték. A legtöbb fajt és fajtát Magyarországon is lehet kapni, de ezek természetesen sokkal jobb minőségűek (szebbek, nagyobbak), és az áruk két-háromszorosa az itthoni piachoz képest!
Az itthon már megszokott egzóták, kanárik, papagájok mellett kínáltak lágyevőket, és nektármadarakat. Ez még nem is lenne annyira meglepő, de jelentős számban árultak Magyarországon védett madarakat, főleg pintyféléket, és ezek hibridjeit, mutációit, több helyen árusítottak cigányrécét, vörösnyakú ludat, barátkát is!
Németországban megfelelő engedéllyel lehet tartani, tenyészteni, árusítani ez előbb említett madarakat! Ott ez megszokott dolog, hiszen sok díszmadarásznak van otthon legalább egy pár tengelice, zöldikéje, zsezséje stb.
Arról, hogy ezeket a madarakat a természetből fognák be, nincsen tudomásom, mivel van elég olyan madár melynek már az ük-ük szülője is fogságban születtek, így ezek a madarak már nem is nevezhetők vad madaraknak, mivel a természetben már épp úgy nem tudnának életben maradni, mint domesztikált társaik.
Németországban külön klubok tömörítik az ilyen madarakkal foglalkozókat, sőt már a hibridekkel és mutációkkal foglalkozóknak is külön klubjuk van!
Ezzel szemben Magyarországon szigorú törvények védik a Magyarországon élő és átvonuló fajokat! Itthon a törvények szerint nem lehet ilyen madarakat tartani tenyészetni, és árusítani. Sajnos itthon is vannak kivételek. Évtizedekkel ezelőtt könnyűszerrel lehetett igényelni és megkapni, bizonyos magyarországi vad madarakra tartási és tenyésztési engedélyt! Ilyen engedélyek még mindig lehetnek érvényben az idősebb tenyésztőknél.
Napjainkban ez szigorodott, de még ma is lehet kérelmezni a Környezetvédelmi Minisztériumtól ilyen engedélyeket. Sajnos itthon sok díszmadár-tenyésztő szeretne vadmadarakat tartani, sőt már tart is, persze illegálisan! Ezzel a törvény nem sokat tud tenni, mivel nem tudják megoldani, hogy végig ellenőrizzék az összes díszmadár-tenyésztőt. Szúrópróbaszerűen ma is vannak razziák, kisebb nagyobb eredményekkel, melyek során pénzbeli büntetést szabnak ki, és elkobozzák a madarakat. Ennek ellenére itthon még mindig nagy számban tartanak fogságban ilyen madarakat illegálisan.
   Visszatérve Straubing-hoz, a Magyarországon fogságban tartott vadmadarak többsége ilyen helyekről származik. Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk által a határon át történő díszállat szállítás és ritka fajok csempészete könnyebbé vált. A magyar ember mivel nagyon találékony, hamar megtalálta ezt a kiskaput, és már nem itthon próbál meg a természetből befogni illegálisan vadmadarakat, melyeknek csak kis százaléka tudja megszokni (túlélni) a fogságot, hanem inkább kimegy pár száz kilométerre, és megveszi a szinte már domesztikáltnak mondható, tenyésztett madarakat, elérhető áron (30-150 euró).
Sajnos ez ellen nem lehet sokat tenni, ráadásul várhatóan Magyarországon is új törvényt hoznak létre pár éven belül, az EU-s törvényekhez hasonlóan.
Kíváncsian várom, hogyan fogják megoldani!
Addig is figyeljünk jobban oda az ilyen illegalitásokra!

Vida József
önkéntes
Nimfea Természetvédelmi Egyesület

   

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -