Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Körültekintőbb külterületi motorozást!

A túrkevei fiatalok egyik viszonylag újszerű szórakozási formája a terepmotorozás, így jelen írásunkkal szeretnénk segítséget nyújtani a motor-cross és terepmotorozás szerelmeseinek a megfelelő helyszínek megválasztásában.

    Túrkeve városa azon szerencsés helyzetben van, hogy számos olyan természeti értékkel rendelkezik, amely jelentősen megnöveli a város turisztikai vonzerejét és jelentős rejtett, ki nem használt tartalékokkal rendelkezik e téren. A Hortobágy-Berettyó folyó túrkevei Balai-hídtól a bucsai közlekedési hídig terjedő szakasza a Körös-Maros Nemzeti Park törzsterülete. A folyót övező töltések között elterülő élőhelyek védelmet élveznek, és több a gát mentett oldalán található gyep és erdő szintén természetvédelmi oltalom alatt áll. A védettséget kiemelkedő jelentőségű növény- és állatviláguknak köszönhetik, melyek között nagyon sok védett és fokozottan védett, hazánkban ritka faj fordul elő, mint például a fekete gólya, réti sas, réti őszirózsa. A növények és a belőlük álló társulások rendkívül érzékenyek a bolygatásra, mint a taposás, így a gyepeken, nedves időben történő közlekedés mély nyomokat hagy, felszakítja az egybefüggő növényzetet, így azt úgy károsítja, hogy az agresszív gyomnövényzet terjedésének ad teret. Ilyen helyeken szaporodik sajnos a parlagfű is, amely oly sok allergiás beteg életét keseríti meg. A mély keréknyomok ráadásul megváltoztatják a talaj mikrodomborzatát, így a talaj legfelső rétegének eredeti vízviszonyai megváltoznak.
    A terepmotorozás által keltett rendkívül hangos zaj nagyon sok állatfajt zavar, így akarva-akaratlanul védett és fokozottan védett állatfajok élettevékenységeit károsítja. A térség kiemelkedő, európai jelentőségű fokozottan védett és a kipusztulás szélén álló túzok. A Hortobágy-Berettyó menti füves élőhelyek mind Ecsegfalva, mind Mezőtúr irányában jelentős élőhelyei a túzoknak, így az árvízvédelmi töltésen történő zajos motorozás zavarja a túzokokat a költésben és táplálkozó-területeiken egyaránt.
Az erdőkben történő motorozás az erdei utak tönkretétele mellett jelentős zavarást okoz az erdőben fészkelő madárfajok és számos vadfaj számára.
Túrkeve nyugati határa, elsősorban Kuncsorba irányába alkalmasabb helyszín a motorozásra, hiszen a zömében mezőgazdasági területeken nincs jelentősebb természeti érték.

Általános javaslatok:
- minden esetben vegyük figyelembe a Nemzeti Park területeit jelölő táblákat, fokozottan védett területre tilos a belépés (ezt minden esetben táblák jelölik), védett területen csak az utakon szabad közlekedni, arról letérni nem szabad, hiszen az okozott taposási kárért természetvédelmi bírság szabható ki,
- az utakról ne térjünk le, legfőképpen eső után, abban az esetben se, ha korábban valaki már átvágott valamilyen járművel az adott területen,
- kerüljük a gyepterületen és erdőkben történő közlekedést,
- külterületen és földutakon is minden esetben tartsuk be a KRESZ szabályokat, és legyünk tekintettel a kirándulókra is,
- árvízvédelmi töltésen a megengedett sebesség 40km/h, a felázott gáton pedig a közlekedés tilos,
- minden esetben járjunk utána, hogy az adott területen, ahol motorozni szeretnénk szabad-e ilyen tevékenységet folytatni.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai szívesen segítenek, minden érdeklődő számára akik terepmotoros tevékenységüket kulturált és szabályos körülmények között szeretnék végezni. Az egyesület központi irodájában térképek állnak rendelkezésre, amelyek segítségével lehatárolható az a terület, ahol ez a fajta szabadidős tevékenység végezhető.

Szívesen várjuk a tisztelt érdeklődőket hétköznap 08:00 és 16:30 között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodájában (Túrkeve, Erdőszél u. 1.)!

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -