Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Denevérmentés


2005. februárjában a túrkevei Városházáról négy alkalommal értesítették a Nimfea TE központi irodáját, mert az épület folyosójára denevérek repültek be. A Nimfea munkatársa minden esetben befogta és elszállította az épületben találta denevéreket. A befogott négy példány mindegyike szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) volt. Miután a fűtött épületben felélénkült denevérek a téli időszakra felhalmozott tartaléktápanyagaikat gyorsan felélik, ezért minden esetben elengedhetetlen a befogott denevérek nyugodt helyen történő elhelyezése és folyamatos etetése, itatása, hiszen ellenkező esetben gyorsan legyengülnének és elpusztulnának. Vincze Tamás, a Nimfea TE lelkes önkéntese vette pártfogásba a denevéreket, melyek rögtön A denevérek megfelelően kialakított fadobozban lettek elhelyezve.
Az először mentett denevér hím, a többi példány nőstény. A bekerülés alkalmával egyik denevér sem evett, ám másnapra már elfogadták a csipesszel eléjük tartott rovareleséget. Az etetés naponta többször, főleg 21 és 01 h-között, lisztbogár és perui gyászbogár lárvákkal történik. Naponta 2-4 db nagytestű perui gyászbogár lárvát eszik egy egyed. A három egyed mintegy 340 db, a képen ( 7. kép ) látható nagyságú lárvát fogyasztott el az elmúlt egy hónap alatt. Az itatás fecskendőből történik az állatok igénye szerint ( 8. kép ).
A denevérek 3 naponta rövid, 5 naponta teljes estés reptetésben részesülnek, hogy repüléshez szükséges izmaikat edzésben tartsák.
A szabadon engedés idejét gondosan meg kell választani, hiszen a fagyos időjárás miatt az állatok könnyen megfázhatnak, táplálékot sem találnak így gyorsan elpusztulnak. Az enyhe, fagymentes kora tavaszi idő kedvez a szabadon bocsátásnak, amit lehetőleg a megtalálás helyszínéhez közel kell elvégezni, hogy az állatok megtalálják fajtársaikat és hagyományos gyülekezőhelyüket.
Gyakran előfordul, hogy már februárban felébrednek egyes denevérek az enyhébb időjárás, vagy a telelőhelyül szolgáló épületből kiáramló meleg levegő, vagy esetleg zavarás hatására, ilyenkor a nyitott ablakon könnyen az épületek belső terébe juthatnak.
Február 28.-án délután egy legyengült, jobb melső lábán sérült korai denevért (Nyctalus noctula) talált Szolnokon Vincze Tamás, a Nimfea TE önkéntese. A denevér egy panelház tövében hevert. Valószinű hogy az enyhe időjárás következtében aktívvá vált denevér kiesett a telelőhelyéül szolgáló panelrésből.
Bár az állat sebe már be volt heggedve, de sebkezelést kellett végezni. A sebkezelést követően a denevér rögtön ivott és elfogadta az eleséget. Naponta 13-14 db nagy testű perui gyászbogárlárvát fogyaszt. Hogy érzékelhető legyen ez a rovartömeg ezért a 7. képen a denevér egy napi eleség adagja látható. Az állat itatása az előzőekben leírtak szerint történik.

A két denevér faj egyedei természetesen külün vannak elhelyezve, hiszen a szürke hosszúfülű-denevér jóval kisebb termetű mint a korai denevér.

A denevérek rovarevő állatok révén teljesen ártalmatlanok, a hozzájuk fűződő babonák és tévhitek teljesen alaptalanok, rendkívül hasznos állataink. Amennyiben legyengült, vagy épületek belső terében tartózkodó denevért talál, kérjük értesítse a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodáját!
A fotókat Vincze Tamás és Monoki Ákos készítette:


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -