Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Összefoglaló a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, erdei fülesbaglyok
2005. évi, téli gyülekezőhelyének felméréséről

    A tavalyi felméréshez hasonlóan 2005-ben is nagy érdeklődés kísérte a Nimfea Természetvédelmi Egyesület erdei fülesbaglyos felmérését. A felmérők több megye általános iskoláiból kerültek ki, de a megfigyelők között volt 10 magánszemély is. A felmérés januárban indult, mivel a baglyok az enyhe tél miatt decemberben nem húzódtak be nagy számban a városok parkjaiba, hanem találtak nappalozó helyet külterületen is. A nappalozó helyek és egyedek felméréséhez 3 civil szervezet is kapcsolódott, aktivizálva a helyi önkéntes fiatalokat.

   A 2005-ös felmérésben összesen 116 általános iskolás csoport, mintegy 42 iskolából jelezte részvételét. Összesen 87 csapat küldött vissza felmérőlapot a januári és februári hónapban, amikor is Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Komárom-Esztergom, Zala, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék egyes városainak parkjait, iskolaudvarait és templomkertjeit figyelték meg a tanulók. A felmérésben összesen 425 tanuló vett részt országszerte.

    Természetesen nem kapunk teljes képet az erdei fülesbaglyok teljes számáról a megyékben, hiszen nem minden településen mértek föl az önkéntes segítők, illetve adott helyszínen, például Budapest esetében nem minden helyszín lett felmérve. Ettől függetlenül néhány város erdei fülesbaglyainak számát viszonylagos pontossággal meg lehetett határozni.

    Az egyértelműen kiderül a tavalyi adatokhoz képest, hogy jóval kevesebb példány erdei fülesbagoly jött be a városokba nappalozni, illetve a nappalozóhelyek is cserélődtek a tavalyiakhoz képest.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 12 városban összesen körülbelül 760 erdei fülesbaglyot számoltak, Békés megye 14 városában 320 példányt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Újfehértón 44 példányt. Zala megyéből két helyről érkezett megfigyelés: Becsehelyen 9, Nagykanizsán 15 példányt számoltak le. Heves megyéből Poroszlóról érkezett adat, 5 erdei fülesbagolyról. Hajdú – Bihar megyéből Balmazújvároson 150 egyedet számoltak meg a felmérők. Pest megyéből is érkeztek adatok Budapesten, Dabason, és Tápiószentmártonon végeztek megfigyelést.

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -