Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Denevérek újra szabadon!

Közel másfél hónapnyi gondozás után került elengedésre az a három példány szürke hosszúfülűdenevér, melyek februárban a túrkevei városháza folyosóin lettek befogva a Nimfea TE munkatársai által. A hideg téli napok elmúltával, enyhe időjárás beköszöntével eljött az ideje, hogy visszanyerjék szabadságukat, hiszen már elegendő rovart találnak a szabadban és a hőmérséklet is elég magas ahhoz, hogy táplálékot keressenek. Már több park és erdő odvas fáiból is meg lehet figyelni napnyugta után, hogy a denevérek egymás után repülnek ki és csapongva vadásznak rovarokból álló zsákmányukra.
A denevérek rendkívül sérülékenyek a különböző rovarirtó szerekkel és vegyszerekkel szemben, hiszen ezek a szerek egyrészt a táplálékukat alkotó rovarokat pusztítják, így kevesebb táplálékhoz jutnak, illetve a rovarokban fellelhető vegyi anyagok a denevérekben felhalmozódva okozzák pusztulásukat. Sajnos egyre inkább szűkül a denevérek élőhelye is, hiszen az öreg, odvas fák kivágásával, a régi épületek padlástereinek, zugainak rekonstrukciói, lezárása, a panelházak réseinek szigetelése mind-mind a denevérek pihenő, telelő és szaporodó-helyeit szüntetik meg. A denevérek rendkívül hasznos állatok, így védelmük kiemelt feladatunk.
A három befogott szürke hosszúfülűdenevért bőséges táplálás és itatás után engedték szabadon a Nimfea TE munkatársai, közel befogásuk helyszínéhez, így jó esély van arra, hogy visszatérjenek eredeti pihenőhelyükre, társaikhoz. A kora esti, szélcsendes idő ideális volt a szabadon engedéshez, a denevérek egymás után hagyták el ideiglenes otthonukat és egy-egy tiszteletkör, tájékozódó repülés után elhagyták a Nimfea TE központi irodájának udvarát.
Vincze Tamás, a Nimfea TE önkéntese még egy példány korai denevér gondozásával foglalkozik, hiszen a február végén talált denevér alkari sérülése nem tette eddig lehetővé szabadon bocsátását.
Erre teljes felépülése után kínálkozik majd lehetőség.

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -