Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A gyakorlati megvalósítás útjára lépett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Túrkevei Tájrehabilitációs és Térségfejlesztési Programjának (TTTP) célprogramja, mely a megfelelő tájhasználat alkalmazását szorgalmazza

   2005. tavaszán a megvalósulás útjára lépett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tájrehabilitációs kezdeményezésének egyik célprogramja, melynek célja a megfelelő tájhasználati formák használatának megvalósulása, és a legeltető állattartás fellendítése a térségben.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a 2004-es év végén több olyan gazdálkodót segített állattartásra alkalmas gazdasági épülethez jutni, akik vállalták, hogy részt vesznek az egyesület tájrehabilitációs programjában. Ezt olyan módon teszik, hogy legelő állatállományt (juh, szarvasmarha) tartanak fenn, és ezekkel az állományokkal vállalják bizonyos gyepterületek kezelését, karbantartását. Az említett gazdák már birtokba vették az épületeket, és állatállományukat is elhelyezték. Az áprilisban induló legeltetési szezonnal tehát elkezdődik a szó szoros értelmében vett tájrehabilitáció.

   A túrkevei termelőszövetkezet felbomlásának, a juhtartó ágazat megszűnésének egyenes következménye volt a térség több ezer hektárnyi gyepterületének lasssú pusztulása. A legeltetés megszűnése miatt eltűnt a térségből védett rágcsálónk, az ürge, és megritkult vagy ideiglenesen eltűnt az ürgékkel szívesen táplálkozó kerecsensólyom és parlagi sas állománya is.

   A korábban a túrkevei termelőszövetkezet Juhtenyésztő Kft-jének tulajdonában lévő gazdasági épületek, hodályok kezelési jogához az azokat megvásárló Ökotárs Alapítvány segítségével sikerült korábban hozzájutnia az egyesületnek (ld.:www.nimfea.hu/aktualis/031217oko.htm).

   A fentebb említett gazdálkodók segítésén kívül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület saját állatállománnyal is részt kíván venni a legeltetés minél szélesebb körű kiterjesztésében. Ennek érdekében fel szeretne újítani a tulajdonában lévő, 900 anyajuh elhelyezésére alkalmas majort, amelyben a tervek szerint elhelyezésre, majd a későbbiek során felfejlesztésre kerülne az egyesület jelenlegi, néhány tucat állatból álló törzsállománya. Emellett itt kerülne kialakításra egy őshonos magyar háziállatokat bemutató gyűjtemény, és egy, a térség korabeli pásztorépítményeit eredetiben reprodukáló szabadtéri múzeum is.

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -