Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Erdei fülesbagoly mentési akciók Kisújszálláson és Túrkevén

2005. április 11-én a kisújszállási városháza parkjában három erdei fülesbagoly fiókát találtak kiesve az arra sétáló iskolások. A városházáról Ökrös János Úr értesítette a Nimfea TE központi irodáját az esetről, így a szervezettől Monoki Ákos azonnal a helyszínre indult.
A 4-es számú főút melletti parkrész egyik erdei fenyőfája alatt három kiesett tokosodó erdei fülesbagoly fióka ücsörgött a vizes fűben, melyektől nem messze egy elpusztult negyedik fióka hevert. A fiókák felett egészen alacsonyan ült a tojó madár, őrizve fiókáit, míg a hím a fészektől kicsit távolabb ült szintén egy fenyőn.
Valószínűleg leborult a délelőtti szélben a fészekalapul szolgáló összegyűlt tűlevél halmaz a fenyő egyik ágáról, így kerülhettek a fiókák a földre.
A fiókák meleg, száraz helyen kerültek elhelyezésre, hogy felszáradjanak. Mindhárom fióka egészségesen köpetelt és székelt, semmilyen rendellenességre, belső sérülésre utaló nyomot nem lehetett felfedezni, így a visszahelyezésnek semmilyen akadálya nem volt.
A fiókák számára gyors ütemben kellett műfészket készíteni, melyben Monoki Kálmán segített.
A késő délutáni órákban Monoki Ákos fölhelyezte az új költőládát arra a fára, amely alatt a fiókák tartózkodtak. Miután erősen kezdett szürkülni, a három fiókát gyorsan be kellett helyezni a műfészekbe, hogy a szülőmadarak még az esti táplálékszerzés előtt rátaláljanak a fiókákra.
A késő estig tartó megfigyelés során a hím madár többször nászrepült a fészkes fa körül, a tojó pedig folyamatosan zümmögött a műfészek környéki fákon. A hím madár több alkalommal rászállt a fészkes fára, de soha nem ment a fészek közelébe. A tojó madár többször egymás után hallatta jellegzetes „vu-vu-vu” hangját, de sajnos a távolság és a folyamatos közlekedés miatt a fiókák hangját nem lehetett hallani.
Másnap a fészek ellenőrzésekor a tojó madár a műfészekben ült a fiókákat melengetve a borús időben, jelezve, hogy a gyorsan kihelyezett műfészket elfogadta új fészkelő-helyül, a visszahelyezett fiókákkal együtt.
A fészek és lakóinak sorsát a Nimfea TE munkatársai folyamatosan nyomon követik.

A délután folyamán nem ez volt az egyetlen erdei fülesbagoly mentési akció. Túrkeve nyugati határában egy letermelés alatt álló 10-15 Ha-os nemes nyarasban három pár erdei fülesbagoly fészkeléséről volt tudomása a Nimfea TE munkatársainak. A nap folyamán elkezdődött tarvágás már jelentősen fenyegette az itt található fészkeket, ezért a Nimfea TE munkatársai a tulajdonossal történő gyors egyeztetés során a fészkes fák környék megfelelő nagyságú védőzónákat jelöltek ki és a munkafelügyelővel rögzítették a további letermelés módszerét. A tulajdonos és a munkafelügyelő jó hozzáállásának köszönhetően a biztos pusztulástól sikerült megmenteni a három erdei fülesbagoly fészekaljat, melyért a Nimfea TE külön köszönetét fejezi ki!

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -