Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program lehetőségei 2005-ben

Az elmúlt hetekben kétszer is leültünk megbeszélni a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program ezévi lépéseit. Először az Egyesület munkatársai beszélték meg hogyan folytatódjon, ez az ígéretes program. A második alkalommal a Programban segítő szakembereket is meghívtuk egy beszélgetésre.

A megbeszélések központi témája volt, hogy milyen konkrét lépéseket kellene tenni a Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Programban, s ezeknek a lépéseknek a megtételéhez milyen forrásokból teremthetünk pénzt.

A szükséges lépéseket több fő témakörbe szerveztük:

1.    a hodályunk hasznosítása, juhtenyésztők érdekképviseletének erősítése, termékek értékesítése

2.    a természet adta növények, gyümölcsök hasznosítása

3.    természetvédelmi és tájrehabilitációs feladatok végrehajtása egy tájhasznosítási terv alapján

4.    turisztikai felmérés készítése, turisztikai lehetőségek észszerű bővítése

1. A mezőtúrra vezető út mellett fekvő hodály hasznosításában lényeges előrelépést jelent, ha az általunk beadott ROP pályázat nyer. Ha a pályázati pénzből nem sikerül felújítanunk a hodályt, valószínűleg szigorú feltételek mellett kerül bérbeadásra. Fontosnak tartjuk kideríteni, a piac hol, milyen típusú és milyen mértékű juhtermék felvásárlásra hajlandó. A piackutatás után összehívunk egy érdekképviseleti fórumot, melyen a város és a környékbeli települések juhtenyésztői fognak részt venni. A fórum célja a közös értékesítés megszervezése, ezáltal elérni tenyésztők érdekérvényesítő képességének (és bevételének) növekedését.

2. A település körül a természet rengeteg olyan kincset rejteget, amelyből a helyi lakosok jövedelmet szerezhetnének. A várost övező területeken megszámlálhatatlan a gyógynövények, a bodza- csipkebogyó- és, kökénybokrok száma. Egy terepfelmérés után megállapítható, mekkora területről, mennyi virágot illteve termést lehet leszedni, ehhez mekkora munkaerő szükséges. A leszedett virágot, termést lehet közvetlenül értékesíteni vagy feldolgozni. A város egyik már nem használt óvodaépületében kialakításra kerülhet egy válogató- és feldolgozóüzem.

3. Munkatársaink egy tájhasznosítási tervet készítenek, melyhez térképmellékletet is csatolnak. A terv alapján el lehet dönteni, mely területen, milyen hasznosítást kell előnyben részesíteni, szorgalmazni. A felmérések alapján kiderül mely terület degradált, a nem használt területek melyikén lehetne vizes élőhelyet kialakítani, ökoturizmusra használni, hol lehetne vízi vadászatot szervezni, mely terület alkalmas intenzív legeltetésre (ahol később sor kerülhet az ürgtelepítésre), melyik extenzív legeltetésre, gyümölcstelepítésre, van-e ártéri gazdálkodás számára megfelelő terület, stb.

4. Szükségesnek tartjuk, hogy a város turisztikai terhelhetőségét felmérjük. Így egy megfelelő index kialakítása után figyelemmel kísérhetjük a város turisztikai leterheltségét, s szükség esetén módosítani lehet a programokon, azok időbeli és térbeli eloszlásán. Új turisztikai termékeket is létre kell hozni, hogy a kínálat változatossá, a város pedig még csábítóbbá váljon.

 


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -