Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Mit ígértek, és mi valósult meg az agrár-környezetvédelemben 2005 során?

Talán sokan tudják, hogy Uniós csatlakozásunk óta a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv révén a Magyar Állam és az Európai Unió (EMOGA Garancia részlegéből) közösen finanszírozza a magyar gazdák természetbarát termelési módszereit.

A gazdák a támogatási kérelem kitöltése után öt éven át, évente állítják ki a kifizetési kérelmet, hogy jogos jussukhoz hozzájussanak. Az agrár-környezetvédelmi programban részt vevő gazdák nem veszítik el jogukat a területalapú támogatás igénylésére, s ha oly "szerencsések", hogy földterületük néhány parcellája helyrajzi szám alapján a kedvezőtlen adottságú területek listájába bekerült, még az ilyen rossz adottságú területek műveléséért kijáró pénzösszeget is igényelhetik.

A 2004. október 15-én megérkezett a várva várt rendelet, mely megfogalmazta, mit várnak-el a gazdáktól, s ennek teljesítése fejében mekkora kifizetésre számíthatnak. Voltak olyan célprogramok – hosszú távú területpihentetés; ritka szántóföldi növény és zöldségfajták termesztése; gyeptelepítés; szőlő és gyümölcs fajták termesztése; vizes élőhelyek létrehozása; illetve szántóföld átalakítása vizes élőhellyé; vizes élőhelyek létrehozása ívóhelyek kialakítása céljából; zsombékosok, mocsarak, lápok gondozása; erózióvédelem; gyepterületen történő cserjeirtás; ökológiai állattartás - , amelyekre a rendelet szerint 2005. tavaszán lehet először benyújtani a támogatási kérelmet. Bár a rendelet elejét olvasva az ökológiai gazdálkodást végzők fellélegeztek, hiszen őket is megilleti évenként a kifizetés, a rendelet közepén kiderült, ők csak késve számíthatnak kifizetésre (2005-ben igényelhetik először).
De hogy ennyire késve, azt akkor még nem sejtették: a rendeletet 2005. kora tavaszán kétszer is módosították. A februári módosítás a benyújtási határidőket érintette: 2005-ben nem lehet benyújtani az agrár-környezetvédelmi támogatás iránti kérelmeket, majd csak 2006. májusában. Akik 2004. őszén nem voltak elég figyelmesek, azok ebben az évben nem nyújthatják be támogatás iránti igényüket. Akik ezt a kérelmet tavaly benyújtották, azoknak azonban nem szabad elfelejteni év végén benyújtani a kifizetési kérelmeket.

A kedvezőtlen adottságú területek kompenzációs támogatására idén májusban is be lehetett nyújtani a támogatási kérelmeket. Ám a benyújtási határidő utolsó napján, május 31-én változtatták ezt a rendeletet is. A módosítás június 30-ig engedélyezi a támogatási kérelmek benyújtását.

Mint láthatjuk, a gazdáknak még mindig nehéz hosszú távon előre tervezni. S a természet megőrzése, környezetünk ápolása és a vidék fejlődése szempontjából ennyire fontos támogatások igénylési feltételei is gyors ütemben változnak.

Lovas Viktória
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve
Agrár-környezetvédelmi regionális tanácsadó iroda
56/554-478

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -