Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Tiszai kérészrajzás

    2005. június 27-28-án a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes természetvédelmi őrei összehangolt ellenőrzést tartottak a Közép-Tiszán a kérészrajzás idején.
Az idei évben a sokáig magas vízállás és a változékony időjárás miatt sokat késett a védett tiszavirág (Palingenia longicauda) rajzása. Nagyobb rajzást néhány helyen lehetett csak látni, nagy átlagban meglehetősen kevés kérész repült. Ennek ellenére nagyon sok helyen gyűjtötték a horgászok, hálóikkal, illegálisan. A fokozott ellenőrzés célja az volt, hogy minél több helyen meg lehessen akadályozni a tiszavirág illegális gyűjtését. Az akció eredményeként számtalan horgásztól sikerült a kérészeket lefoglalni és szabadon engedni, többek ellen természetkárosítás vétsége miatt indult eljárás. Tiszapüspökinél a kérészrajzás idején vízisíelés zajlott, amely számos kérész biztos pusztulását okozta, hiszen a kora esti órákban rajzó kérészeken nagy sebességgel haladtak keresztül motorcsónakkal és a vízisível. A folyó több pontján tapasztalható volt a nagy sebességű motorcsónakos közlekedés, amely további egyedek pusztulását okozza.

    Az Európában egyedülálló jelenség, a Tiszavirágzás mindig számos turistát vonz a folyóhoz, akik szeretnék ezt a fantasztikus élményt átélni. Ugyanakkor az emberi felelőtlenség -illegális kérészgyűjtés, rajzás idején zajló motorcsónakos közlekedés, vízisíelés, vízszennyezés - folyamatosan az állomány csökkenését eredményezik.
Nyugat-Európában a vízszennyezés és a folyók szabályozása következtében szinte teljesen kipusztult az egykoron elterjedt tiszavirág, ezért közös felelősségünk, hogy a Tiszavirágzás továbbra is szőke folyónk és hazánk páratlanul lenyűgöző természeti csodája maradjon!

   


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -