Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Nehéz helyzetben a hazai székicsér állomány!

   A székicsér (Glareola pratincola) egykoron a szikes puszták, a Kiskunság és a Hortobágy jellegzetes, telepesen fészkelő madara volt. Napjainkra eredeti élőhelyeiről szinte teljesen eltűnt és szántóföldi környezetben fészkel, elsősorban kukorica és napraforgó táblákban. Táplálkozni rendszerint a rizsföldek környékére jár. Élőhelyváltásának oka, hogy a kiterjedt szikes pusztákon nagyon sok helyen megszűnt a legeltető állattartás, a pusztákon magas növényzet uralkodik, melyet csak alkalmanként kaszálnak és az egykoron jellemző rovarfauna átalakult. Ennek következtében a székicsérek elvesztették hagyományos fészkelő- és táplálkozóhelyeiket és alternatív lehetőségként választották az agrárkultúrákat.
A székicsér hazai fészkelőállománya mindössze 40 párra csökkent. A Kiskunság területén 2-5 páros, a Nagykunságban egy közel 35 páros fészkelő állománya maradt meg.

    A székicsérek a talajba kapart sekély mélyedésbe rakják 2-3 tojásukat, a fészekcsészébe és szélére néhány szál növényi részt helyeznek. Táplálékukat részben a levegőben repülő rovarok képezik, melyeket fecske módjára kapnak el, kisebb részt talajon élő nagyobb méretű rovarokat is fogyasztanak.
Az elmúlt hetek komoly, több napos esőzései sok madárfaj fészkelését tette tönkre, például a fehér gólyák, füsti fecskék esetében nagyon sok fióka megfázott és elpusztult, vagy a táplálékhiány (a fecskék és általában a repülő rovarokra vadászó madarak a napokig tartó esőzésben nem tudják elegendő táplálékkal ellátni fiókáikat és saját magukat) miatt hullott el. A székicsérek is hasonló helyzetben vannak. A tojásokon kotló madarak a heves esőzések alatt felszálltak, a tojásokat az eső eláztatta és felületüket sárral fedte be. A fiókáikat nevelő párok napokon keresztül nem tudtak elegendő táplálékhoz jutni és a fiókanevelés későbbi stádiumában is előfordultak több napig tartó esőzések (időnként pedig a jégeső), amelyek rendkívüli nehézségek elé állítják a madarakat.
    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel együttműködésben tárják fel a székicsérek fészkelőhelyeit és tesznek lépéseket a fészkelőtelepek védelmére. A Nagykunságban 2005. április 27-től kezdődően folyamatos felmérés és ellenőrzés segítségével 5 telepet sikerült megtalálni, melyeken összesen 35 pár székicsér fészkelése valószínűsíthető, együttvéve. A júniusi és júliusi heves, több napos esőzések miatt mindössze két telepen tűnik eredményesnek a székicsérek fészkelése, alig 8 pár költése tekinthető eddig sikeresnek, de a napokban kezdődött tartós lehűlés és esőzés nagyon komolyan veszélyezteti ennek a 8 párnak a fészkelési sikerességét is. Így remélhetőleg 5-6 pár fog tudni sikeresen fiókákat felnevelni vagy már repülős fiókákat nevel.

    Bízunk benne, hogy a székicsérek az idei eredménytelen év után jövőre nagyobb sikerrel fognak fészkelni és nem veszít el Magyarország egy újabb fészkelő fajt!

Fotók: Széll Antal


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -