Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Teljes kapacitáson működik a madármentő állomás

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület új madármentő állomása teltházzal működik. Az elmúlt hetekben négy gyöngybagoly (Tyto alba) és négy vörös vércse (Falco tinnunculus) fióka került be. A gyöngybagoly fiókák egy vidéki telephelyről elszállított munkagép belsejében utaztak Túrkevéig, ahol az új tulajdonos meglepődve tapasztalta, hogy a gépben öt bagolyfióka lapul. Az öt fióka egyike a kinyitás pillanatában elrepült, a másik négy fiókát, melyek még nem voltak teljesen röpképesek, sikerült befogni. A négy gyöngybagoly fióka egy volierbe került, ahol közel hétig részesültek gondozásban.
Karcagon fészekfosztogatóktól kobozta el a négy vörös vércse fiókát a Nimfea TE egyik önkéntese és juttatta el Túrkevére a madármentő állomásra. A kirepülés előtt álló fiókák két hétig erősödtek a visszavadító volierbe történő kihelyezés előtt. Sajnos meglátszik, hogy napokig éheztek – a fészekrablók felvágottal etették őket – úgynevezett éhezési csíkok láthatóak elsősorban a farok és a szárny tollain.
A nyolc fióka e héten került ki a visszavadító volierbe, ahol fajtársaiktól láthatják és tanulhatják a táplálékszerzés fortélyait, illetve sikertelen vadászat után visszatérhetnek majd táplálékért. A visszavadítás során nagyon ügyelni kell, hogy a madarak kondíciója ne romoljon és olyan helyen kell végezni, ahol nem csak fajtársaikkal találkozhatnak, hanem táplálékállatok is megfelelő mennyiségben vannak jelen.
Mezőtúrról egy autó által elütött öreg erdei fülesbagoly (Asio otus) került be, mely sajnos belső vérzés következtében később elpusztult. Szintén Mezőtúrról egy sárgarigó (Oriolus oriolus) fiókát szállítottak be. Szerencsére komolyabb sérülése nincs és telhetetlen étvágyával sincs különösebb probléma. A hamarosan teljesen röpképessé váló sárgarigó nem sokára a helyi védett Hotek erdőben kerül majd elengedésre, ahol számos fajtársával találkozhat a fák lombkoronájában.

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -