Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sikeres odútelepítés

  A természetvédelmi munka egyik legsikeresebb és leghálásabb eleme a fészekodúk kihelyezése. A költőládák és odúk soha nem maradnak lakók nélkül, még télen sem.

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület évek óta futó odú telepítési programja során több erdőben és puszta szélén húzódó fasorban történt odútelepítés. Erdei élőhelyeken elsősorban énekesmadarak számára, fasorokban, kisebb pusztai facsoportokban pedig főleg szalakótának, búbos bankának erdei fülesbagolynak, kék vércsének és vörös vércsének alkalmas odúk telepítése történik.

    A túrkevei Hotek erdőben a tervezett tanösvény mellé, szemléltetés céljából, alacsonyra kihelyezett odúkat is elfoglalták a madarak. Azt, hogy a széncinege pár miért pont az alacsonyan lévő B023-as azonosítóval ellátott odút és nem a két fával arrébb lévő, biztonságos magasságban lévő odút választották, nem lehet tudni. Ez által azonban lehetőség nyílt az odú életének napi nyomon követésére, a szülőmadarak és a fiókák gyűrűzésére. Sőt, a cinegék nem csak egy, hanem két alkalommal is sikeresen költöttek. Első alkalommal 12, a második költés alkalmával 8 fiókát neveltek fel. Szintén alacsonyan lévő D odúban seregélyek fészkeltek.

    A fokozottan védett szalakóták az idei évben Karcag, Bucsa, Dévaványa, Túrkeve térségében a korábbi évhez képest nagyobb számban figyelhetőek meg. Több kihelyezett odúban sikeresen fészkelnek a szalakóták, de más madárfajokhoz hasonlóan később kezdtek költésbe, így az első ellenőrzések során, mikor már fiókákat kellett volna találni, még tojások voltak. Az elmúlt napokban tartott ellenőrzések során már fejlett fiókákat lehetett az odúkban látni. A vörös vércséknek kihelyezett ládákból több helyen már kirepültek a fiókák.

    Sok esetben darazsak, legfőképpen lódarázs telepszik meg a kihelyezett odúkban. Noha időnként kárt tesznek az odúkban a röpnyílás kibővítésével, mégis rendkívül hasznos a jelenlétük! Az ősszel kiürülő lódarázsfészkek ugyanis kiváló telelőhelyei rengeteg rovarfajnak, így számos rovar tud sikeresen áttelelnek az odúkban található darázsfészkekben. A cinege- és harkályfajok azonban gyorsan felfedezték, ezeket a téli „éléstárakat” és egész télen folyamatosan rájárnak a darázsfészkekben nyugvó rovarokra. Az üresen maradt odúkat pedig télen éjszakázóhelyül használják a madarak.

   Akár állandó, akár alkalmi lakója van egy odúnak, mindenféleképpen nagy szerepet tölt be madárvédelemben!

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -