Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A túrkevei szélmalom jövője a Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondozásában

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Túrkeve Város Önkormányzatának 2005 májusában született határozata alapján megköthetjük a város határában álló szélmalomról szóló hasznosítási szerződést az önkormányzattal. Ennek keretében megkapjuk a lehetőséget az épület felújítására és egy információs szolgáltató központ kialakítására, üzemeltetésére.

Ha Túrkevére Kisújszállás felől érkezünk, a határában szomorú látvány fogad bennünket. A magányosan álló, üres szélmalom évről évre rosszabb állapotba kerül. Régen küzdünk azért, hogy valami végre történjék a szélmalommal. A Túrkevei Tájrehabilitációs és Térségfejlesztési Programunk összeállítása tette lehetővé, hogy konkretizáljuk terveinket a szélmalommal kapcsolatban. E komplex fejlesztési koncepció (a város külterületén lévő természeti értékek megóvásával, a város gazdaságával, lakosságával, turisztikai lehetőségeivel is foglalkozik).
Az önkormányzat hibáján kívül, eddig sajnos nem történhetett nagy változás. A májusban született képviselő testületi határozat azonban reményteljes. A képviselő testületnek tetszett a szélmalom hasznosítására irányuló tervünk. Egyesületünk esélyt kapott, hogy a szélmalommal kapcsolatos terveit megvalósítsa.


Az önkormányzati határozat alapján az önkormányzat tulajdonában lévő – és abban is maradó – szélmalmot használatba vehetjük az alábbi két célra: felújítás és Idegenforgalmi Szolgáltató Központ megvalósítása és működtetése. A malmot ipari műemlék jelleggel szeretnénk felújítani. Terveink szerint kialakításra kerülne egy turisztikai információs központ, ahol az érdeklődő vendégek nem csak a környék turisztikai lehetőségeivel, szállásadóival ismerkedhetnének meg, hanem egy kicsit meg is pihenhetnek. Elfogyaszthatják a helyben gyűjtött növényekből készült teát, italt, vagy egy nagy csésze kávét, kakaót. Kortyolgatás közben kikapcsolódásként újságolvasásra lenne lehetőség, időtöltéshez társasjátékot, kártyát avagy sakktáblát lehetne kölcsönkérni.

A felújításhoz és üzembe helyezéshez szükséges tőkét pályázati forrásból szeretnénk megszerezni. Ám aki fontosnak érzi, hogy a Túrkeve határában álló egyre rosszabb állapotban lévő épület a város egyik jellegzetességévé váljon, attól az Egyesület szívesen fogadja a természetbeni és a pénzbeli támogatást egyaránt. A szélmalom állapotának megóvása, javítása a város egészének az érdeke, ezért lenne hasznos, ha a a város közösségként tenne valamit a szélmalom megmentéséért.


Lovas Viktória

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -