Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2005. évi biharugrai tábora.

A meghívásnak a legtöbben szívesen eleget tettek, így tekintélyesnek mondható, harmincfőnyi "tömeg" gyűlt össze.
Az első három napon a Körös-Maros Nemezeti Park Igazgatóság Biharugrai Tájvédelmi Körzetének látnivalóival ismerkedtek a táborlakók.
A meglátogatott helyek között szerepeltek a biharugrai és a begécsi tórendszer vizes élőhelyei, az itt kialakított tanösvény, valamint Mezőgyán és Geszt környékének természeti és kultúrtörténeti értékei. A negyedik napon a táborlakók felszedték a Janka-lak udvarán felállított sátraikat, és útjukat Romániába, a Bihar hegység felé vették. Itt a Pádis fennsíkon ütöttek táborhelyet, ahol ebben az időpontban annyi turista gyűlt össze, hogy alig lehetett megfelelő sátorozóhelyt találni a völgyben.
Sajnos a táborhely és környékének tisztasága a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően ismét hagyott kívánnivalót maga után. A kitett szemeteskonténerek mellett sok helyen még a tavalyi szemét is fellelhető volt. Szerencsére a turistaútvonalak mentén már jónak volt mondható a helyzet, itt elvétve talákozott az ember a turisták által otthagyott szeméttel, hulladékkal.

A Pádison az immár hagyományosnak mondható látnivalókat nézték meg a tábor résztvevői, mivel sok olyan vendég volt, aki még nem járt itt, és nem ismerte a könyék nevezetességeit, mint például a Csodavár barlangot, a Galbena kőközt, a Medve-barlangot. A komoly fizikai állóképességet igénylő túrákat derekasan bírta a társaság, és külön ki kell emelni a velük tartó "aprónépséget", hiszen igen fiatal résztvevői is akadtak az idei tábornak.
A Pádison töltött két és fél nap után kissé fárdtan, de élményekkel gazdagon indultak haza, Magyarországra a résztvevők.

A tábor szervezői ezúton szeretnék köszönetüket kinyilvánítani a Körös Maros Nemezeti Park Igazgatóságának, mert a korábbi évekhez hasonlóan térítésmentesen rendelkezésre bocsátotta Biharugrai Tájvédelmi Központ Irodájának is otthont adó Janka-lakot. Külön köszönet illeti Bíró Istvánt, a nemzeti park munkatársát, akinek vezetésével zajlott a Mezőgyán környéki élőhelyek és a Geszti kastély megtekintése. Végül, de nem utolsósorban hálás köszönet Mikics Imre biharugrai halastavi gazdálkodónak, aki a tavaiban termelt kiváló minőségű biopontyokkal ajándékozta meg a tábort.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -