Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS:
MEGKEZDŐDNEK A KIFIZETÉSEK ÉS A GAZDÁLKODÓK ELLENŐRZÉSE


    A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csaknem öt hónapos késéssel, de befejezte a tavaly novemberben beadott agrár-környezetgazdálkodási támogatási kérelmek elbírálását. A kérelmet benyújtó gazdálkodók a napokban már számíthatnak arra, hogy megkapják a támogatás odaítéléséről vagy az igény elutasításáról szóló határozatot. A Hivatal ezzel párhuzamosan megkezdi annak ellenőrzését is, hogy a gazdálkodók betartották-e a vállalt előírásokat.

2004-ben a gazdálkodók nem juthattak hozzá agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekhez, míg idén, a 2004-es és 2005-ös forráskeret összevonásával összesen 43 milliárd forint kerül szétosztásra az agrár-környezetgazdálkodási programokra támogatási kérelmet benyújtók körében. 2005. augusztus 31-éig folytatják le a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársai azokat az ellenőrzéseket, amelyek során vizsgálják, hogy a gazda betartotta-e a támogatási kérelem beadásával önként vállalt előírásokat. A támogatásra jogosultak 5%-át vizsgálja az MVH. Az ellenőrzés során nem csupán a területek, parcellák méretének azonosítása történik meg, hanem a dokumentációk ellenőrzése is. Minden agrár-környezetgazdának kötelező a Gazdálkodási Napló vezetése. Szeptember 30-áig a Gazdálkodási Naplókat valamennyi nyertes pályázó el kell juttassa az FVM Agrár-Vidékfejlesztési és Környezetgazdálkodási Főosztályához. (1860 Budapest 55. Pf. 1.) Vezetni kell a Permetezési Naplót is, mely alapján ellenőrzik, hogy a gazda használt-e a vállalt gazdálkodási csomag szerint tiltott vegyszert.

A szükséges dokumentumok (pl. Gazdálkodási Napló) letölthetők a www.air.gov.hu oldalról, illetve beszerezhetők a megyei FVM Hivatalokban és a falugazdászoktól.
Az MVH honlapján a gazdálkodók regisztrációs számuk alapján tájékoztatást kaphatnak arról, hogy megkapják-e az igényelt támogatást vagy sem: www.mvh.gov.hu

További információ: Lovas Viktória, Nimfea Természetvédelmi Egyesület – 06-56-554-478


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -