Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Közös szolgálat a Tisza természeti értékeinek védelméért

    Közös területbejárást és ellenőrzést tartottak a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (Szolnok) és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Túrkeve) munkatársai ez év november 10-én.

   Az évről évre szorosabbá váló együttműködés a két szervezet között azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Tisza természeti értékeit veszélyeztető tényezőket, kimondottan a természetkárosító tevékenységeket felderítse, megakadályozza. Fokozott ellenőrzésekre a tiszavirágázás idején, az illegális kérészgyűjtés megakadályozása, költési időszakban a fokozottan védett madarak fészkelőhelyein történő zavarás lecsökkentése, őszi-téli időszakban pedig az illegális fakitermelés felszámolása a cél. Az illegális szemetelés és szemétlerakás felderítése kiemelt feladat, hiszen sok helyen található különböző összetételű szemétkupac a Tisza hullámterében.
    Sajnos sok esetben ezeket a szeméthalmokat a felelőtlen horgászok és kirándulók hagyják maguk után. Az együttműködés nem kizárólagos célja a szankcionálás, hiszen például a védett területekről sok esetben rászoruló nyugdíjasok és munkanélküliek gyűjtik a száraz ágakat, akiknek a helyzetén a különböző mértékű büntetések csak rontanának és a problémát sem kezelik megfelelően. Az ő esetükben elsősorban felvilágosítás zajlik, hogy hol, milyen feltételekkel és mikor van lehetőség a száraz ágak összegyűjtésére és hazaszállítására, valamint tájékoztatás révén megtudhatják, hogy tilos ezt a tevékenységet végezni. A horgászok körében is rendszeresen történik tájékoztatás és figyelemfelkeltés a szemetelés, szemétlerakással, tűzgyújtással kapcsolatban.

   A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület együttműködése keretén belül a jövőben is folyamatosan lesznek közös bejárások, hogy a Közép-Tiszán megakadályozásra kerüljenek a természetkárosító tevékenységek.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -