Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Génmanipuláció-mentes Magyarországot akciónap

   2005. november 15.: Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány budapesti akcióján öt méteres, vonalkóddal ellátott "génpiszkált" kukorica fogadta a járókelőket. A megmozdulással a természetvédők fel kívánják hívni a figyelmet a génmódosítás veszélyeire, és aláírást gyűjtenek, hogy Magyarország minél több városa legyen génmódosítás-mentes övezet.

   Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. [1] A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság  - a tagállamok többsége akaratának ellenére - mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik.  Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom [2], amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 164 régiója csatlakozott a hálózathoz. A cél, hogy egész Európát génmanipuláció-mentes övezetté tegyük, s így alulról szerveződve ellensúlyozzuk az Európai Bizottság antidemokratikus törekvéseit - fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

   Magyarország az európai döntési folyamatban pozitív szerepet játszik, elutasítja a génmódosított növényeket, azonban a multinacionális biotechnológiai cégek hatalmas nyomást gyakorolnak a magyar döntéshozókra. Az MTVSZ kampánya azt is célozza, hogy ezt a veszélyt tudatosítsa a magyar közvéleményben, és ösztönözze őket, hogy álljanak ki a pozitív kormányzati törekvések mellett. Erre jó eszköz lehet a génmódosítás-mentes övezetek országos hálózata.

   Hazánkban eddig mintegy harminc település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezővásárhely, Marcali) és a Nyugat-Dunántúli régió nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté. A kampány során szeretnénk, ha még több település, és újabb régiók szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét - fűzte hozzá Fónagy Éva, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület képviselője, akik Szolnokon és Békéscsabán indítottak kampányt a települések és az Észak - valamint a Dél- Alföldi régió génmentes övezetté nyilvánítása érdekében. Megemlítette, hogy Lengyelország tizenhat régiója közül már tizenhárom génmódosítás-mentes övezetté nyilvánította területét. Magyarországnak is követnie kéne a lengyel példát - szögezte le a programvezető.

   Az egészségügyi és ökológiai kockázatok mérlegelése mellett hazánknak gazdasági érdeke is, hogy ne termesszünk génmódosított növényeket. Az európai fogyasztók túlnyomó többsége ugyanis elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélyünk eladni a magyar mezőgazdasági termékeket az érzékeny európai piacon, ha garantálni tudjuk azok génmódosítás-mentességét. Ezért alapvető fontosságú, hogy megőrizzük Magyarország génmanipuláció-mentességéről Európában kialakult képet. Ez a magyar mezőgazdaság versenyképességének kulcskérdése - tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

További információ:
Fidrich Róbert, MTVSZ, programvezető - tel.: (1) 216-7297, mobil: (20) 378-6683

Jegyzetek:
[1] Idén júliusban egy brit kormányzati tanulmány kimutatta, hogy a génmódosított repcéből kiszabadult gének keresztbeporzással génmódosított "szupergyomok" (vadrepce) létrejöttét eredményezték.
FoEE Biotech Mailout, 2005 november, pp 14-15, http://www.foeeurope.org/GMOs/publications/Biotech_November05.pdf
[2] http://www.gmofree-europe.org/


Ajánld ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek!

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -