Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sajtóközlemény

 2005. november 17.. 

Félgyőzelem - Ma szavazott az Európai Parlament a vegyi anyagok új szabályozásáról (REACH)

   Először szavazott az Európai Parlament Strasbourgban plenáris ülésen a REACH-ről, az Európai Unió vegyi anyagokat szabályozni kívánó új rendeletéről. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország üdvözlik, hogy a képviselők, köztük a legtöbb magyar képviselő is a káros anyagok kötelező helyettesítésére szavaztak. Ez azt jelenti, hogy ha bebizonyosodik egy anyagról, hogy veszélyes az emberekre vagy a környezetre, akkor helyettesíteni kell egy biztonságosabbal.

A  REACH-re leginkább azért van szükség, mert a piacon lévő vegyi anyagok 90 százalékának nem ismerjük az egészségügyi és környezeti hatásait. A ma elfogadott javaslat szerint viszont a rendelet hatáskörébe tartozó anyagok nagy részéről továbbra sem kell közölni az alapvető egészségügyi és környezeti információkat, ezáltal súlyosan sérül a "nincs adat - nincs piac" elv. Félő, hogy hiába lesz egy szigorú engedélyezési procedúra, ha az anyagok nagy részéről nem derül ki, hogy veszélyeztetik-e az emberi egészséget (például rákkeltő hatásúak-e vagy károsítják-e a hormonrendszer mqködését, s ezáltal a gyermekek fejlődését), és emiatt nem is fogják helyettesítésre kötelezni őket.

   Az Európai Tanácsban az illetékes minisztereknek még megvan az esélyük, hogy erősítsék a jogszabályt és biztosítsák, hogy legyen elérhető és megfelelő információ a vegyi anyagokról, megtudjuk melyek jelentenek kockázatokat, melyeket kell biztonságosabbakkal helyettesíteni. A REACH egy egyedülálló lehetőség, hogy valóban megvédhessük egészségünket, környezetünket és a jövő nemzedéket a káros vegyi anyagok jelentette veszélyektől, ahelyett, hogy csak a vegyipar rövid távú érdekeit vennénk figyelembe.

További felvilágosítás:

Simon Gergely, Levegő Munkacsoport, tel.: (1) 411-0510, 20/3344-336, e-mail: simong@levego.hu

Dragos Tibor, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu

Kiss Mónika, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/115, 30/250-58699, e-mail: monika.kiss@wwf.hu

A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján, a www.wwf.hu címen,
a Sajtó / Sajtóközlemények rovatban,
a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján (www.mtvsz.hu/sajto),
valamint a Levegő Munkacsoport honlapján (www.levego.hu).

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -