Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A klíma-mozaik sürgető üzenete az ENSZ-csúcsnak:
Küzdjenek az éghajlatváltozás ellen!

Montreal/ Túrkeve, 2005. december 1.: Ezerhatszáz klíma-üzenetet küldtek az emberek Magyarországról az 50 méter hosszú üzenőfalhoz, amelyet a montreali ENSZ éghajlati tárgyalások helyszínén állított fel a Föld Barátai nemzetközi szervezete.

Miközben a világ kormányai Montrealban üléseznek az ENSZ éghajlati tárgyalásokon, hogy megvitassák a globális felmelegedéssel kapcsolatos további lehetséges lépéseket, a Föld Barátai nemzetközi szervezete 2005. november 30-án leleplezett egy 50 m hosszú és 4 m magas "Klíma-mozaikot". A falat azokból az üzenetekből állítottak össze, melyeket a világ minden tájáról állampolgárok ezrei saját kezűleg festettek 40x40 cm-es falapokra.

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége (a Föld Barátai magyar tagszervezete) éghajlati programkoordinátora szerint: "A világszerte emberek ezrei által küldött színes üzenetek figyelemre méltó bizonyságai az éghajlatváltozás pusztító hatásai iránt érzett növekvő aggodalomnak. Egyúttal egyértelmű jelzés a kormányok felé, hogy sürgős cselekvés szükséges. Az ENSZ éghajlati csúcson jelen lévő kormányoknak hallgatniuk kell az általuk képviselt emberek igényeire, és meg kell egyezniük, hogy elkezdik az iparosodott országok további, nagyobb arányú üvegházgáz kibocsátás-csökkentéséről szóló egyeztetéseket."

A klíma-mozaikhoz Túrkevéről is érkeztek üzenetek a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület révén - mondta Fónagy Éva kampányfelelős. A klíma-korzó kampány keretében a nyári hónapokban Kapolcson, a Sziget Fesztiválon, illetve a szeptemberi országos akcióhéten gyűjtöttünk üzeneteket, ahol a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen felvonultattuk a 9 méter magas felfújható Karbon Dinoszauruszt is.
A legelső klíma-üzenetet a kampány megnyitóján, Kapolcson Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és szlovák kollégája, Miklós László festette. Többek között a túrkevei Kossuth Lajos Általános Iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Klíma-mozaik minden nap egy üzenetet formáz majd, amely közvetlenül kötődik az ENSZ éghajlati tárgyalások aktuális történéseihez. Az első üzenet a következő: "Éledjen fel ma Kiotó!" - ugyanis várhatóan a tárgyalások kezdetén hagyják formálisan jóvá azokat a szabályokat és eljárásokat, amellyel a Kiotói Jegyzőkönyv teljesen működésbe lép. A Jegyzőkönyv 2005 februárjában lépett érvénybe, évek óta tartó egyeztetéseket követően.

A montreali klíma-mozaikról és a magyarországi kampányról képeket a következő oldalon találhat (a forrás feltüntetésével szabadon felhasználhatók):
www.mtvsz.hu/eghajlat/montreal/

További információ:
Botár Alexa: MTVSZ éghajlati programkoordinátor: 216-7297, 20/931-5043, alexa@mtvsz.hu
Fidrich Róbert: MTVSZ kampányfelelős: 216-7297, 20/378-6683, fidusz@mtvsz.hu
Fónagy Éva: Nimfea Természetvédelmi Egyesület: 70/562-71-47, evi@nimfea.hu

Kapcsolat Montrealban:
Jan Kowalzig, éghajlati kampányfelelős
Friends of the Earth International
Montreali telefon: +1-9017-709 5463

JEGYZETEK
[1] A klíma-mozaik Montrealban, Kanadában az ENSZ éghajlati tárgyalások helyszínét adó Palais de Conges közvetlen szomszédságában található, a St Pierre Street-en, a Place Jean Paul Riopelle nyugati oldalán. A fal a tárgyalások végéig látható lesz. A napi üzeneteket helyi idő szerint 12 órakor frissítik.

A montreali éghajlati tárgyalásokról a Föld Barátai Európa részletes álláspontja itt olvasható:
http://www.foeeurope.org/climate/download/FoEE_COPMOP_positionpaper.pdf

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -