Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Hová mennek a KIOP forrásai?

    Megdöbbentő statisztikát mutat az a táblázat, amit Sallai R. Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, a KIOP természetvédelem megerősítése albizottságba delegált mozgalmi képviselő tett közzé több természetvédelmi listán a GKM hivatalos honlapjáról.
A táblázat a KIOP 130 nyertes projektjét tartalmazza.
(Lásd: http://www.nfh.gov.hu/doc/Nyertesek/KIOP_2006_01_16.xls).

Sallai - habár a zöld mozgalom delegálta a szakmai bizottságba - egyetlen alkalommal sem tudott részt venni a bizottság ülésén, mert annak egyetlen ülésére két nappal az ülés előtt hívták meg, amikor külföldön tartózkodott.

"Valószínűleg nem hiányzott a társadalmi kontroll..." - véli a zöld szakember, aki elmondta egyesületi beszámolóján: "Vérlázító az a döntési tendencia, ami magának az Irányító Hatóságnak a saját tevékenységére hoz támogató döntéseket, amelyek között 50 millió forintos honlap készítés és 140 millió forintos kiadványkészítés is található."
A közel 2 milliárd forintos lebonyolítás összege egyenlő azzal a pénzügyi nagyságrenddel, amit az összes hazai nemzeti park fejlesztésre fordítottak.

Megdöbbentőnek ítélte azt is, hogy annak ellenére, hogy a civilektől valamennyi fejlesztési forrás eltűnt (amilyenek korábban a KKA, KAC fejlesztési keretei voltak), a KIOP pályázati rendszeréből, ahol érdemben pályázhatnának (pl. természetvédelem megerősítése) a civilek kizárásra kerültek.
"Ezen 2007-től mindenkép változtatni kell, és fogunk is - akármilyen kormány is kerüljön hatalomra!" - mondta Sallai, aki maga is egy olyan oktatóközpontban dolgozik, amely egy korábbi KAC keretből került felépítésre. "Ma már nem tudnánk ilyet csinálni sem mi, sem más." - tette hozzá.

A természetvédelmi szakértő lehetségesnek ítéli, hogy eljárási problémák is legyenek a döntéshozás mögött, hiszen több esetben kifogásolható a pályázó-pályázat lebonyolító látható kapcsolata.

A közzétett táblázat a győztes pályázatokat tartalmazza, amelyek közül pirossal jelölte azokat, amelyeknél ellenőrzést kíván kezdeményezni, mert a témákhoz mért irreálisan magas költségvetést vél, amiről csak a beszámolók és pénzügyi elszámolások átnézésével szerezhet bizonyosságot.
A táblázat hozzáférhető itt.

[forrás: www.nimfea.hu magazin]

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -