Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Vizes élőhelyek világnapjáról emlékeztek
a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint klasszikusan vizes élőhelyekkel foglalkozó természetvédelmi szervezet, idei évben is megemlékezéssel hívja fel a figyelmet a Vizes élőhelyek világnapján a hazánkban is tapasztalható kedvezőtlen folyamatokra.
"Édesvízkészleteink is és ezzel vizes élőhelyeink is veszélyben!" -adta ki nyilatkozatában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.

   A szervezet nem csupán a globális klímaváltozás kockázataira, hanem az ésszerűtlen emberi természetierőforrás-gazdálkodás komoly veszélyeire is figyelmeztet. Az egyesület tudományos megalapozottságú közleménye kimondja: "A visszacsatolások már most érezhetők, de a világ vezetői, így hazánkban is a politikai elit nem hajlandó ezt figyelembe venni, és már csak akkor fog a visszacsatolások hatásaival foglalkozni, amikor késő lesz."

  Az egyesület arra szólítja fel az iskolákat, művelődési intézményeket és civil szervezeteket, hogy tartsanak február 2. minél többen a Vizes élőhelyekről világnapjáról való megemlékezést.
A megemlékezésre rendhagyóan február 2-án kerül sor, hiszen 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos nemzetközi szerződést. A megállapodás hivatalos neve "Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak tartózkodási helyéről". Az egyezmény 1975-ben lépett hatályba és azóta a világ minden tájáról 150 ország csatlakozott hozzá, köztük hazánk is 1979-ben.

    A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján több, mint 1579 terület kapott helyet az elmúlt évtizedekben.
Az egyezmény értelmében vizes területnek tekintendők azok az akár természetes, akár mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsaras, ingoványos, tőzeglápos vagy vízi területek, amelyeknek vize álló, áramló, édes, félédes, sós, ideértve azokat a tengervíz-területeket is, amelyek mélysége apálykor nem haladja meg a hat métert, valamint az időszakosan kiszáradó szikes tavak.

    Csak azok az országok csatlakozhatnak, amelyek legalább egy területet bejelentenek a listára. Hazánk a listán 23 vizes élőhellyel szerepel, amelyeknek bemutatására e nap kiváló alkalmat kínál, de ezek mellett is számtalan más fontos vizes élőhellyel büszkélkedhetünk, amelyek megőrzésére, védelmére e napon hívhatjuk fel a figyelmet.

[forrás: www.nimfea.hu magazin]

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -