Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Erdei fülesbaglyok téli fészkelése

  A 2005/2006-os tél folyamán ismételten több pár erdei fülesbagoly (Asio otus) kezdett költésbe.
A legelső fészkelésre utaló jeleket Balogh Gyula tagtársunk észlelte, aki karácsony táján Tiszaújváros belterületén násztevékenységet folytató erdei fülesbagoly párt figyelt meg. A pár folyamatosan folyamatosan az egyik lakótelep jegenyenyárfáján elhelyezett műfészek körül mozgott, mindaddig, amíg a fát ki nem vágták. Ekkor költözött a bagoly pár egy közeli erkély virágládájába. Idő közben egy másik erdei fülesbagoly pár is fészkelésbe kezdett szintén egy emeleti lakás ablakpárkányára erősített virágtartó ládában. A két tiszaújvárosi fészek életét Balogh Gyula folyamatosan nyomon követi, az egyik fészekben három, a másikban öt tojást számolt, melyekből várhatóan február első felében kelnek ki a fiókák.

   Kisújszállás belvárosában szintén műfészekben tojásokon kotlik egy tojó madár, de a zavarás kerülése érdekében a Nimfea TE munkatársai csak a fiókák kikelése után, a fiókák meggyűrűzésekor fognak a fészeknél ellenőrzést tartani. Addig is a fészek felügyeletét a Nimfea TE munkatársai és önkéntesei látják el. A kisújszállási műfészek még az elmúlt év tavaszán került fel jelenlegi helyére, amikor is a belterületen fészkelő erdei fülesbagoly pár fészke az erős szélben leszakadt. A földre pottyant fiókákat a Nimfea TE munkatársai még aznap visszahelyezték a fészkes fára, műfészekbe, melyet a szülőmadarak gond nélkül elfogadtak.
Az erdei fülesbaglyok szokatlanul korai téli fészkelésének oka az lehet, hogy a településeken kínálkozó fészkelési lehetőségek kedvezőbbek, hiszen itt nincsenek kitéve a héja, a szarka és dolmányos varjú zaklatásának, illetve sok esetben sokkal szélvédettebb, melegebb mikroklímájú helyeken tudnak eredményesen fészkelni a baglyok.

   Január hónap elejétől szinte folyamatosan tartanak revírt Túrkevén is az erdei fülesbaglyok a Nimfea TE központi irodájának otthont adó HOTEK erdőben is. Itt egy szarkafészek mellett figyelhető meg esténként a nászrepülő hím madár, illetve a fészek mellett folyamatosan huhog. Sajnos a fészekbe nem lehet belelátni, hogy vajon kotlik-e már a tojó madár, hiszen a szarkafészek nagyon magasra, vékony ágak közé épült. A Nimfea TE munkatársai és önkéntesei költőládák kihelyezésével próbálnak fészkelési lehetőséget biztosítani az erdei fülesbaglyoknak külterületi fasorokban és a Nimfea Központi Iroda melletti erdőben is.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -