Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Közutakon pusztuló gyöngybaglyok

     A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei segítségével folyamatosan méri fel a közutakon elgázolt gyöngybaglyok számát.

   2005. októberében a Kisújszállás és Ecsegfalva összekötő műúton, Márialaka mellett ütöttek el néhány különbséggel két gyöngybaglyot.
Október végén és november elején Kisújszállás és Túrkeve között gázoltak el, szintén néhány nap eltéréssel két példány gyöngybaglyot.
November hónapban a Túrkevéről Kuncsorbára vezető műúton, Túrkevétől 9 km-re gázoltak el egy példányt.
December elején Fegyvernek határából került be a Nimfea Természetvédelmi Egyesület repatriáló telepére egy autó által elütött gyöngybagoly. A gyors megtalálásnak és a szakszerű ápolásnak köszönhetően a madár kicsivel több, mint egy hónapos gondoskodás után szabadon lett engedve. 2006. február elején a 44-es út Tiszaug és Tiszakürt melletti szakaszán gázoltak egy-egy gyöngybaglyot. Illetve február közepén Szolnok külterületén, a 4-es számú főút Alcsi-holt Tisza mellett vezető szakaszán ütöttek el egy példányt.
2006. március 03-án a Törökszentmiklósról Mezőtúrra vezető műúton, Törökszentmiklóstól 4 km-re egy elgázolt példányt láttak.

   A gyöngybagoly (Tyto alba) hazánkban fokozott védelmet élvez. Élőhelyeinek és elsősorban fészkőhelyeinek megszűnése valamint a közutak forgalma veszélyezteti állományát. Fészkelőhelyeiről, a templomok padlásairól, magtárak és állattartó telepek, tanyák padlásainak tereiből sok esetben akarva-akaratlanul is kizárják a berepülőnyílások lezárásával.
Ugyanakkor a gyöngybaglyok és általában a bagolyfajok rendszeresen keresik fel a közutakat táplálékszerzés céljából, hiszen a teherautókról leszóródó gabonaszemeket nagyon sok rágcsáló fogyasztja. A rágcsálókra vadászó és zsákmányoló baglyok pedig sajnos nagyon gyakran válnak az autók általi elütés áldozatává.

   Lassabb és figyelmesebb éjszakai közlekedéssel némileg csökkenthető lenne a bagolyfajok és köztük a gyöngybagoly elütése is, elsősorban a tanyák, hodályok közelében, ahol legnagyobb valószínűséggel fordulnak elő ezek a madarak.
Sajnos a vasúti közlekedés miatt elpusztult gyöngybaglyokról még kevesebb információ áll rendelkezésre, mert míg közutakon viszonylag könnyű észrevenni az elütött baglyokat, vasúti pálya mellett szinte senki nem végez ilyen jellegű felmérést. Kisújszállás határában a Budapest-Nyíregyháza fővasútvonal mellett például egy alkalommal ugyanazon a helyszínen két elütött gyöngybagoly volt megtalálható, szintén hagyományos fészkelőhely közelében.
    A közút- és autópályafejlesztések azonban gyorsítják ezt a folyamatot, hiszen egyre több elkerülőút, autópálya épül, így tovább növekszik a közutakon elgázolt madarak száma.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -