Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Odúk tavasz előtti karbantartása

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntesei és munkatársai segítségével folyamatosan végzi a kialakított odútelepinek karbantartását. A telepített erdőkben kialakított odútelepekre azért van szükség, mert az egykorú fák a természetes erdőkkel ellentétben nem tudnak elegendő fészkelőhelyet biztosítani védett énekesmadaraknak valamint búvóhelyet a denevéreknek. Természetes állományú erdőkben öreg és fiatal fák vegyesen találhatóak, számos természetes- és harkályok által készített odú található, melyek elegendő fészkelőhelyet biztosítanak az erdei énekesmadaraknak, baglyoknak, denevéreknek. Telepített erdőkben egy korú és azonos fajú fák találhatóak, melyekben nagyon kevés alkalmas odú van.

     A kihelyezett odúk segítségével új fészkelési lehetőséget találnak a madarak, melyet rögtön ki is használnak. Az odúk nem csak fészkelési lehetőséget biztosítanak, hanem a hideg téli időszakban nagy számú madárnak biztosítanak éjszakázóhelyet.
    Az odúk ellenőrzése során derült ki, hogy lényegében egyetlen lakatlan odú sincs, a madarak a legtöbb odút fészkelésre használják, kis részüket csak éjszakázni keresik föl csak.
Az odúk másik jelentősége, hogy nagy számú ízeltlábú áttelelését teszik lehetővé. A nyitható tetők alatt rengeteg pók telel át, melyek tavasszal előbújva sok madárnak biztosítanak táplálékot.
    Az odúk takarítását ezért nagyon körültekintően kell elvégezni, hogy a parazitákkal teli fészekanyag úgy kerüljön eltávolításra, hogy a tető alatt telelő pókok és rovarok ne essenek ki búvóhelyükről.
A sérült odúk felújítására is most kerül sor, az erős szél több odút megrongált, illetve többet a harkályok bővítettek ki.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -