Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Gallyfészek keresés a Közép-Tiszán

    A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei a Nimfea Természetvédelmi Egyesülettel összehangoltan végzik a Tisza hullámtéri erdeiben található ragadozómadár és fekete gólya fészkek felmérését. Az erdőkben fellelhető nagy méretű gallyfészkek megkeresésére azért van szükség, hogy pontos adatokat kapjunk a Tisza hullámtéri erdeiben fészkelő ragadozómadarak és fekete gólyák állományáról valamint a tervezetett erdészeti munkák ne veszélyeztessék fokozottan védett madárfajok állományát.

    A felmérő munka során legnagyobb számban egerészölyv fészkei kerültek elő, de két helyen új fekete gólya fészek is megtalálásra került. A lakott, illetve ismert réti sas fészkek ellenőrzése is elkezdődött, hiszen a réti sasok gyakran már januárban elfoglalják hagyományos fészkeiket. A Közép-Tisza szakaszon is akad már olyan réti sas fészek, melyet elfoglaltak a madarak, de olyan is van, ahol nem jelent meg a "területileg illetékes" pár. A gallyfészkeket a téli időszakban érdemes elvégezni, hiszen ilyenkor a lombja vesztett fákon könnyű megtalálni a nagy méretű fészkeket és mivel a költés még biztosan nem indult meg lényegében zavarás nélkül lehet a fészkek közelébe menni. A tavaszi és nyári ellenőrzések alkalmával már precíz térképek és GPS segítségével lehet az ismertté vált fészkeket felkeresni.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -