Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Találkozó a túrkevei terepmotorosokkal

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a napokban beszélgetésre hívta a terepmotorozás szerelmeseit. A helyszín a Fekete István Oktatóközpont volt. A motorosokkal folytatott beszélgetés célja a terepmotorozás és a természetvédelem közötti konfliktushelyzetekről való eszmecsere, és a lehetséges megoldások keresése volt.

    „Zöld” oldalról felvázolásra kerültek azok a problémák és káros hatások, melyet a nem megfelelő helyen és időben történő terepmotorozás jelenthet a környezetre. A megbeszélést végig korrekt hangnem és hozzáállás jellemezte, melyben mindkét oldal képviselői határozottan kiálltak érveik mellett, de ugyanakkor a kompromisszum keresésre való hajlandóság is nyilvánvaló volt. A motorosok elmondták, hogy az ő közösségükön belül többségben vannak a megfelelő szemléletű, a természetet kedvelő és féltő egyének, hiszen a terepmotorozásnak pont a gyönyörű tájakon való utazás, a természet nyújtotta élmények átélése, a terepakadályok leküzdése jelenti a savát-borsát.
  Természetesen sajnos közöttük is vannak olyanok – mint bármelyik más közösségben – akik nem tisztelik mások igényeit, csak a saját, mindenáron való szórakozásuk számít. Elmondták, hogy pontosan ez a réteg nincs jelen a megbeszélésen. Közlésük szerint elsősorban a hegyvidéki területeken nagyon hiányosan vannak jelölve a területek abból a szempontból, hogy hol szabad és tilos a motorozás. A gyengébb helyismerettel rendelkezők emiatt gyakran akaratukon kívül keverednek a tilosba.
    Mindenképpen fontos lenne tehát, hogy a hatóságok és a földtulajdonosok jól látható módon jelezzék a tiltásokat. Igény merült fel arra, hogy a nemzeti parkok állítsanak össze térképet azzal kapcsolatosan, hogy illetékességi területükön hol szabad, és hol tiltott a terepmotorozás. Ennek az igénynek az illetékesek felé történő jelzésére a Nimfea Természetvédelmi Egyesület felajánlotta segítségét. Az egyesület elkészített és átadott egy térképet a motorosok részére, melyen azok a Túrkeve környéki területek voltak feltüntetve, amelyeken fokozott figyelmet kell fordítani a közlekedésre, és azok is, amelyeken - elsősorban a túzok fészkelések miatt – nemkívánatos nem csak a motorozás, hanem semminemű zavarás.
    A találkozó során a Nimfea Egyesület egy kérdőív kitöltésére is megkérte a motorosokat, melyben a motorozási szokásokról tett fel kérdéseket. A találkozó után az egyesület végül szerény vendéglátásban is részesítette a megjelent résztvevőket, akiknek a véleménye az volt, hogy a találkozó nagyon hasznos volt, és hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben nyitott, konstruktív párbeszéd alakuljon ki a felek között.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -