Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A "Gerinctelen állatfajok érdekében végzett természetvédelmi beavatkozások Magyarországon"
elnevezésű V. Természetvédelmi szeminárium értékelése

   2006. március 03-05. között került megrendezésre a Nimfea Természetvédelmi Egyesület V. Természetvédelmi szemináriuma, melynek témája: "Gerinctelen állatfajok érdekében végzett természetvédelmi beavatkozások Magyarországon" volt.

   A rendezvényen több, mint ötven regisztrált résztvevő volt jelen, akik a szeminárium teljes időtartamára maradtak, melynek során 26 előadó változatos előadását hallgathatták végig.
A témában megrendezett szeminárium nagy jelentőséggel bír a tekintetben, hogy olyan fajok, fajcsoportok problémakörére irányították az előadók a figyelmet, amelyek nagyon kevés kivétellel nem jelentenek természetvédelmi szempontból prioritást sem a természetvédelmi intézkedések, védelmi tevékenységek, sem pedig a természetvédelmi célzatú élőhelykezelések során. Az előadók rávilágítottak a bemutatott fajok, fajcsoportok méltánytalanul háttérbe szorult helyzetére, veszélyeztetettségére és természetvédelmi szerepére. Több esetben hiánypótló jelentőségű előadásokat hallhattak a résztvevők, akik Nemzeti Park Igazgatóságok, Kutató Intézetek, Egyetemek, Főiskolák munkatársaiból tevődtek ki, de szép számmal voltak jelen főiskolai, egyetemi hallgatók is. Az egyes előadások után lehetőség nyílt kérdések feltevésére, megválaszolására, egyes problémák átbeszélésére is, illetve az esti kötetlen beszélgetések alkalmával sok szakmai kérdés került megvitatásra.

   A rendezvény legfőbb célja a gondolat ébresztés és a figyelem a gerinctelen fajcsoportok jelentőségére történő ráirányítás volt. Ahogy a gyakorlati példák is mutatják, helyenként egyes Nemzeti Parkokban már van példa arra, hogy néhány fokozottan védett gerinctelen faj, elsősorban lepkefajok védelme érdekében körültekintően megtervezett és kivitelezett élőhelykezelési munkával igyekeznek a sérülékeny és veszélyeztetett fajok állományát megőrizni.
A szeminárium folytatása egy év múlva várható, amikor a többi kimaradt fajcsoporttal kapcsolatos problémakörök áttekintésére és védelmi javaslatok megbeszélésre kerül sor.

  A szemináriumon elhangzott előadások pdf formátumban letölthetőek honlapunkról

       

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -